Select Page

Svečana sveta misa i komemoracija na Groblju mira: Blagoslov novih 37 križeva žrtvama iz Posušja

Svečana sveta misa i komemoracija na Groblju mira: Blagoslov novih 37 križeva žrtvama iz Posušja

Tradicionalno u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima koji se obilježava ove godine u srijedu 23. kolovoza , na Groblju mira organizira se prigodan program i sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarizama. Inače,  Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine.

Kako je prema procijenama svaki deseti stanovnik tijekom drugog svetskog rata i poraća u Hercegovini izgubio život od komunističkog režima, te kako se tijekom duge vladavina ovog režima nije smjelo ni govoriti o tim žrtvama, zaslužno mjesto svim tim žrtvama dano je projektom pod nazivom Groblje mira na Bilima.

Ove godine 19. kolovoza program počinje okupljanjem u 11.30, te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom Pietà, a nakon toga svetu misu će predvoditi mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini. Program i misno slavlje svojom pjesmom uveličat će Katedralni zbor Marija koji predvodi don Dragan Filipović.

Budući da je deseta godišnjica od početka izgradnje Groblja mira, podsjetimo se početka i razvoja projekta o Groblju mira, od kamena temeljca do izgradnje crkve sv. Josipa, otkrivanja spomenika Pietà te svakog bijelog križa s pločicom koja ima podatke o žrtvi. I ove godine će se postaviti novi križevi za koje su podneseni zahtjevi za podizanje. Također, na groblju je oko 156 ukopanih žrtava za koje nisu pronađeni članovi obitelji, a pronađeni su u različitim jamama i škripama. Nisu ostavljeni u tim jamama, nego su tu dobili dostojanstven ukop. Trenutno je na Groblju mir postavljeno oko deset tisuća spomen križeva. Procjena je da je broj žrtava koji bi trebali dobiti svoj spomen na ovom groblju oko pedeset tisuća.

Ove godine na Groblju mira na Bilima bit će blagoslovljeno novih 37 spomen križeva za žrtve s područja Posušja. Sve dok i posljednja žrtva komunističkog zlosilja ne dobije svoj spomen križ, tijekom cijele godine je moguće upalatiti za spomen za svoga člana obitelji.

Radioposusje.ba 

OGLASI

Loading