Select Page

ODOBREN NOVAC: Za stanove braniteljima više od 20 milijuna KM

ODOBREN NOVAC: Za stanove braniteljima više od 20 milijuna KM

Za stambeno zbrinjavanje branitelja i invalida rata ove godine će federalna Vlada izdvojiti 675.702 KM. Ovaj iznos bit će podijeljen u sklopu stavke pod nazivom Program utroška sredstava “Tekući transfer neprofitnim organizacijama – za potporu Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju” i utvrđen proračunom Federacije BiH za 2015. godinu, piše Večernji list.

Rad Fondacije

Odobrena sredstva uplatit će se na račun Fondacije za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju, na temelju pismenog zahtjeva Fondacije upućenog Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, a na temelju usvojenog programa rada ove Fondacije za 2015. godinu, navodi se u nedavnim odlukama. Rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja je u nadležnosti županijskih ministarstava za pitanja branitelja, a pomoć u stambenom zbrinjavanju pruža i Fondacija za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju. Fondacija za stambeno zbrinjavanje branitelja i invalida rata objavljivat će sve rezultati natječaja, odnosno rang-liste primatelja kredita kako bi cijeli proces bio što transparentniji. Rang-liste, po pravilima, idu na provjeru u braniteljske udruge, a nakon toga, zajedno s eventualnim primjedbama, na Upravni odbor Fondacije koji ih usvaja. Svaki podnositelj zahtjeva za kredit može izračunati broj bodova koje može dobiti i spada li u onu kategoriju branitelja koji zaslužuju bespovratni kredit za dobivanje krova nad glavom.

Programi potpore

– Ako ne budu zadovoljni konačnom rang-listom dobitnika kredita, mogu nam se obratiti, tražit uvid u dokumentaciju, poručuju iz Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljske populacije. Od osnivanja Fondacije (2003. godine) do danas njezinu pomoć dobilo je 2169 branitelja. Kredit je dobilo 1776 branitelja, a interventnu bespovratnu pomoć od 1000 do 5000 konvertibilnih maraka dobila su 393 branitelja. Interventna pomoć se dodjeljuje braniteljima čije su kuće stradale u poplavama, zahvatio ih je požar i slično. Prema njezinim izračunima, u 12 godina rada Fondacije za stambeno zbrinjavanje dodijeljeno je 20,856.000 KM, kao i 1,105.088 KM interventne pomoći.

vecernji.ba

OGLASI

Loading