Select Page

Održan VI. Sabor Frame Hercegovina u Tomislavgradu

Održan VI. Sabor Frame Hercegovina u Tomislavgradu

Dvije godine nakon održavanja Sabora na Čerinu, od 15.-17. lipnja 2018., održan je VI. Sabor Frame Hercegovina u Tomislavgradu pod geslom „Smisao si i ljubav beskrajna“. Tri je dana prostor oko duvanjske bazilike bio ispunjen mladim ljudima iz cijele Hercegovine, molitvom, pjesmom i franjevačkom radošću.

U petak u popodnevnim satima započele su prijave i nakon toga smještanje u Srednjoj strukovnoj školi i Gimnaziji Marka Marulića u Tomislavgradu koje su otvorile svoja vrata framašima. Program Sabora započeli smo ispred crkve i službeno otvorili izvođenjem himne te upoznali Petra Bakovića i Katarinu Šarac, voditelje koji su nas vodili program ova tri dana. Na samom početku uvodne pozdrave i dobrodošlicu uputio nam je gvardijan fra Sretan Ćurčić, zatim fra Antonio Šakota područni duhovni asistent a nakon njega i Magdalena Musa, područna predsjednica Frame Hercegovina. Program smo nastavili predstavljanjem bratstava koja su sudjelovala na Saboru. Kao vrhunac prvoga dana Sabora večernju svetu misu predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko koji nam je uputio poticajne riječi ohrabrenja prisjećajući se svoga rada u Frami i s framašima. Petak večer bio je rezerviran za još jedan velik događaj za nas, a to je predstava koju su nam izveli framaši, članovi ovogodišnjega dramskoga seminara. Oni su izveli predstavu sastavljenu od šest scena koje su pisali šest framaša a u pripremanju su im pomogli glumci HNK-a Mostar Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret te Dragan Komadina, redatelj i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Večer smo završili molitvenim bdijenjem kojeg je predvodio fra Augustin Čordaš, duhovni asistent Frame Široki Brijeg.

Subota je započela jutarnjom molitvom te doručkom nakon čega je uslijedilo predavanje fra Ivana Penavića, duhovnog asistenta Frame Posušje koji nam je na jako poseban i zanimljiv način tumačio Molitvu Franjevačke mladeži i pomogao nam da još bolje razumijemo i zamislimo se nad riječima koje molimo. Nakon predavanja framaši su podijeljeni u skupinama razgovarali o pitanjima, osvrćući se na svakodnevno življenje upravo onoga što molimo u Molitvi. Nakon ručka i pauze održali smo radionice podijeljeni u istim skupinama.

Tako smo se u svojim majicama raspršili po svim dijelovima grada, posjetili starački dom i obradovali njegove štićenike, slušali o zanimljivim temama i povijesti islama u obližnjoj džamiji, jednako tako i u pravoslavnoj crkvi, posjetili Pakline, mjesto na kojemu u svojim barakama žive Romi, družili se s djecom i učili ih koreografiju, sudjelovali na predavanju planinarske škole, imali kviz znanja, slušali predavanje, razgovarali i natjecali se u kvizu koji su za nas pripremili članovi područnoga vijeća OFS-a Hercegovine, čistili Seget… Obogaćeni tako iskustvom i ljudima koje smo susreli vratili smo se pred crkvu, molili krunicu, imali priliku za ispovijed i pripremili se za svetu misu koju je predvodio župnik fra Slaven Brekalo. Uslijedila je zabavna večer koju su za nas pripremili članovi Zbora Frame Hercegovina i njihov voditelj fra Zvonimir Pavičić. Zajedno smo pjevali, plesali se i družili a onda večer završili molitvom i krenuli prema školama na spavanje.

Nedjeljno jutro započeli smo molitvom i doručkom a onda se zajedno uputili na igralište Gimnazije gdje nas je čekao najslađi dio programa. Slušali smo svjedočanstvo triju sestara, bivših framašica iz Mostara, Kristine Brekalo i njezinog supruga Josipa koji sada pripadaju trećem redu i imaju troje male djece, Dragane Marić koja je također u trećem redu i stigla je u pratnji supruga i troje djece, i sestre Katarine Raič, najmlađe sestre koja je svoj franjevački put nastavila služeći u redu školskih sestara franjevki u Mostaru. Čuli smo je kako je to biti framaš pa osnovati obitelj i kako je to biti framaš i osjetiti duhovni poziv, a u svemu tome i njihovu malu dječicu kako pjevaju, zajedno s nama plešu i slave Boga. Nakon toga smo proglasili i pobjednika prvog foto natječaja, a to je framaš iz Tomislavgrada Dane Jurčević s fotografijom Zalazak. Vratili smo pred crkvu gdje smo slikali milenijsku fotografiju kao uspomenu na ova tri dana a onda se pripremili za svetu misu kojom smo ovaj sabor privodili kraju. Svetu misu u podne predvodio je duhovni asistent Frame Humac, fra Marin Karačić koji nam je osvrćući se na evanđelje prikazao sliku zrna sjemena i koliko strpljenja treba da ono urodi plodom. Nakon svete mise program VI. Sabora je i službeno zatvoren riječima zahvale fra Antonija i predsjednice Magdalene.

Na koncu, još jedanput, u ime područnog vijeća ponavljamo one zahvale koje su izrečene i zahvaljujemo svim ljudima koje nam je Bog poslao na put organizacije ovoga Sabora i koji su nam pomogli da ovaj veliki projekt prođe u savršenom redu. Posebna zahvala ide župljanima župe Tomislavgrad, gvardijanu fra Sretanu, župniku fra Slavenu, zboru Frame Hercegovina i fra Zvoni koji ih vodi, te na poseban način volonterima, framašima domaćinima koji su nam bili na raspolaganju ova tri dana.

Dragi framaši, neka nam svima ova savršena franjevačka radost koju smo zajedno živjeli tri dana u Tomislavgradu vatru ražari u srcima da je nosimo našim životnim putovima.

Frama Hercegovina

OGLASI

Loading