Select Page

Održana sjednica stožera CZ općine Posušje

Održana sjednica stožera CZ općine Posušje

Pod predsjedanjem zapovjednika Općinskog stožera CZ načelnika Ante Begića, danas je održana 14. sjednica ovog tijela. Članovi stožera su po Dnevnom redu razmatrali, te davali mišljenja na Plan utroška prikupljenih i neutrošenih sredstava po osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, koja će biti realizirana u 2024. Potom su usvojili i program rada Općinskog stožera CZ za sljedeću godinu.

Nadalje su razmatrana izvješća o radu u godini na izmaku Profesionalne vatrogasne postrojbe i HGSS-a Stanice Posušje.

Kako je navedeno u Izvješću PVP-a Posušje, evidentiran je značajno manji broj požara, no vatrogasci su bili u odnosu na prethodnu godinu angažiraniji na tehničkim intervencijama, na ukupno njih 176, od čega 5 otpada na prometne nesreće.

Nabavljena je, u skladu s mogućnostima, i nova oprema. Istaknuta je nabavka vatrogasnog vozila – cisterne za gašenje požara, koja je s naknadno ugrađenom dodatnom opremom osposobljena za gašenje na teže pristupačnim terenima. U smislu daljnjih potreba, predložena je, između ostalog, nabavka vatrogasne košare. No zbog visoke cijene, zaključeno kako bi prethodno se trebalo konzultirati s ostalim općinama u ŽZH, oko mogućeg zajedničkog nastupa u realizaciji ove nabavke.

Pohvaljena je suradnja PVP-a i HGSS-a koji pomažu posuškim vatrogascima na požarištima, ali i u ostalim intervencijama.
Upravo HGSS je sljedeći podnio izvješće. Kroz godinu su proveli 26 akcija, od čega desetak se odnosi na intervencije potrage i spašavanja na razini cijele Hercegovine, dok su ostale akcije usmjerene prema edukaciji i asistenciji na događajima gdje se ukazala potreba za nazočnost ove volonterske službe spašavanja iz Posušja.

Kratko je podneseno i izvješće iz Policijske uprave Posušje, u kom je navedeno kako je u 2023. bilo povoljno stanje sigurnosti, kao i stanje javnog reda i mira.

Na ovoj sjednici pod točkom razno razgovaralo se još o dvije teme, preventivnom postupanju u slučaju mogućih zaraza domaćih životinja, kao i širenju hidrantske mreže, odnosno njihovom stacioniranju na ključnim lokacijama u općini Posušje.

OGLASI

Loading