Select Page

ZASJEDALA SKUPŠTINA ZHŽ-A: Vlada FBiH krši Ustav i centralizira zdravstvo

ZASJEDALA SKUPŠTINA ZHŽ-A: Vlada FBiH krši Ustav i centralizira zdravstvo

Vlada FBiH krši Ustav i centralizira zdravstvoNa sjednici Skupštine ZHŽ-a usvojena je odluka o odbacivanju nacrta zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju FBiH u svrhu zaštite ustavnih nadležnosti županije u području zdravstvenog sustava.

Naime, nakon nedavnog usvajanja nacrta na federalnoj razini, oglasile su se županije koje smatraju da im se ovim činom centralizacije oduzimaju ovlasti i krše ustavna prava. Odluku je obrazložio ravnatelj ZZO ZHŽ-a Vilson Crnjac rekavši kako je zakonom još iz 1997. zdravstvo stavljeno pod zajedničku nadležnost FBiH i županija, s tim da županije izdvajaju i dio sredstava za federalni fond solidarnosti koji bi pokrivao vertikalni program zdravstvene zaštite.

Pokušaj centralizacije

– Još 2002. određena je jedinstvena stopa izdvajanja uz obvezu da se iz federalnog proračuna osigura ista svota. U 2013. je taj postotak iznosio 9 posto, te je iz županija uzeto 98 milijuna KM. Vlada FBiH je bila dužna osigurati isti iznos, ali su u protekloj godini uplatili tek 13 milijuna KM, kazao je Crnjac dodavši kako se postotak izdvajanja u ovoj godini povećao na 10,2 posto, piše Večernji list. Nadalje, kazao je kako je federalna Vlada usvojila nacrt i prije očitovanja resornih ministarstava. – Od 10 ministarstava u FBiH, 7 ih je iznijelo negativno mišljenje o zakonu.

Nameće se volja jačeg

Ovdje se nameće volja jačeg bez obzira na Ustav. Vlada FBiH se u zakonu poziva na alokaciju sredstava i podizanje apsolutne solidarnosti na cijelom području FBiH, a Vlada je najodgovornija za nefunkcioniranje zdravstvenog sustava, kazao je Crnjac. Naime, kako stoji u odluci koju su jučer jednoglasno usvojili zastupnici Skupštine ZHŽ-a, Vlada FBiH je grubo zanemarila citirane odredbe Ustava FBiH usvojivši ovakav nacrt svjesno isključujući sudjelovanje nadležnih županijskih tijela u njegovoj izradi. Također, konstantno krši odredbe postojećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju jer već godinama ne uplaćuje zakonom propisani iznos sredstava u Fond solidarnosti FBiH. U odluci, tako??er, stoji kako činom usvajanja ovakvog zakona postaje upitno pružanje svih vidova zdravstvene zaštite dostignute razine i kvalitete osiguranika u ZHŽ-u.

Upitno pružanje zdravstvene zaštite

– Time mislimo na opstojnost zdravstvenih ustanova na području ZHŽ-a, u prvom redu domova zdravlja, isplata osobnih dohodaka djelatnicima u zdravstvu, kao i funkcioniranje zdravstvenog sustava u cjelini, kazao je Crnjac, prenosi Vecernji.ba, dodavši kako će postati upitne i rodiljske naknade koje od ove godine idu upravo preko ZZO ZHŽ-a. Odlukom su zadužene sve institucije ZHŽ-a, kao i svi predstavnici u federalnim institucijama da u okviru svojih ovlasti i nadležnosti poduzmu sve zakonom i Ustavom propisane mjere protiv odgovornih osoba i institucija, a u cilju zdravstvene zaštite stanovnika ZHŽ-a.

VLM

OGLASI

Loading