Select Page

Održana Večer posuških književnika u Sarajevu

Održana Večer posuških književnika u Sarajevu

U organizaciji HKD Napredak- Središnjice Sarajevo, HKD Napredak Produžnica Posušje i Udruge Apollo, u Sarajevu, u Napretkovom klubu Lira, predstavljeni su posuški književnici: Radica Leko, Stanislav Bašić i Miljenka Koštro.

Na samom početku nazočnima se obratila Ivana Lukić, tajnica HKD Napredak.

– U pozdravnom govoru, kao član upravnog odbora HKD Napredak – Posušje, Branko Leko izrazio je ogromno zadovoljstvo predstavljanjem etabliranih posuških književnika u Sarajevu, te istaknuo da će ovom Večeri građani BiH biti bolje upoznati s posuškom kulturom.

– Kao suorganizator Večeri, ispred udruge Apollo, obratio se prof. Jozo Kolobarić, pri čemu je Kolobarić jasno poručio da je ova Večer otvorenje i početak Posuške Večeri u Sarajevu, ali i u drugim gradovima BiH u suradnji s mnogobrojnim prijateljima i partnerima. Kultura je pročelni fenomen i spaja ljude.

– Poznati bh. književnik Željko Ivanković predstavio je djela i opus rada Stanka Bašića. Ivanković je na početku kazao: Za Posušje i književnost se znalo preko fra. Grge Martića, a večeras, večeras su posuški književnici u Sarajevu. Raduje me to. Ivanković je naglasio značaj doprinosa Bašića u jezičnoj varijanti ikavice u Sarajevu još 1969. godine, burnih vremena i promjena.

– Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra promovirao je romanesknu trilogiju Radice Leko. Filandra je istaknuo sljedeće: Nikada nisam bio u Posušju, a raduje me poziv da dođem i doći ću. Autoricu Leko upoznao sam večeras, a dva su faktora što sam promotor. Na intelektualno povjerenje mog prijatelja Joze Kolobarića pročitao sam knjige i nisam se prevario. Drugo, rođen sam u Stocu i ova zavičajno-antropološka trilogija promjena od 1945. godine do danas u Hercegovini i šire, nije mi nepoznata. Znam kako je odrastati u sredinama gdje je teško biti drukčiji, gdje ti kažu budi ko drugi. Male sredine znaju biti nerijetko opake i zavidne. Trilogija govori o transformaciji društva u mikrokosmosu, mikrolokalitetu određenog područja s bitnim osvrtom na, tada, ali i danas, važna pitanja.

– Radica Leko je predstavila književni opus Miljenke Koštro, koja je bila i voditeljica i interpretatorica Večeri. Osim tri zbirke poezije, značajnog romana “Biti Viktor”, za kojeg su neki književni kritičari kazali da je svojevrsna inovacija u hrvatskoj književnosti, Leko se osvrnula i na Koštrine kratke priče “Pogled u nedogled” koje su prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, a za ove priče hrvatski akademik Vinko Grubišić je kazao da zaslužuju ući u školske udžbenike i lektire. Time se Miljenka Koštro afirmirala i u humanističkom pogledu, naznačila je Leko.

A i sama Koštro, program je započela svojim stihovima:

PUSTITE UMJETNIKA

Pustite umjetnika!
Ne mjerite ga centimetrima,
Bojom kože, odijelom,
Razredima škole.
Njegove čežnje i strepnje
Negdje dublje bole.
Njegove nade žare
Razlivene u širine.
Dok mnogi spavaju,
On treperi budan.
I klija i zori.

Bila je ovo jedna nadahnuta večer književnosti. Znamo da kultura i književnost nemaju granice i da povezuju ljude, pa se može reći da je i ovi događaj doprinos tomu. Odaziv publike je bio dobar, što nam govori da ovakvih događaja treba biti i još više.

/HMS/

OGLASI

Loading