Select Page

Održano 14. “Silo na ognjištu” uz nastup Slavonia Banda

Održano 14. “Silo na ognjištu” uz nastup Slavonia Banda

Sinić se u organizaciji HKUD „Fra Petar Bakula“ iz Posušja održala 14. smotra izvornog hrvatskog folklora „Silo na ognjištu“.

Smotru, koja je dio programa manifestacije „Posuško lito 2019“ otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar. Od 20:30 sati mnoštvo posjetitelja na Trgu hrvatskih branitelja, u srcu našeg malog grada, uživalo je u zvucima dipli, gusala i izvornih narodnih pjesama.

Prekrasnim trgom širili su se mladi i stari glasovi pjevajući gangu i budeći sjećanja na ne tako davna vremena kada je ova tradicija bila sastavni dio svakodnevnog života naših baka i djedova. Na ovoj večeri folklora i kulturne baštine nije nedostajalo osmjeha kako izvođača tako ni publike koji su uživali u bogatom programu, a organizatori su zasigurno ponosni na pokazano jer uz ovakvo društvo i njegove članove tradicija i baština hrvatskih običaja u Posušju živi danas i sigurno se otima zaboravu i za neka buduća vremena.

Osim domaćeg kulturno umjetničkog društva na smotri su svoje običaje i tradiciju pokazali i KUD „Karaševska zora“ iz Rumunjske, KUD „Dalmacija“ iz Dugog Rata, HKUD „Rudine“ iz Livna, HKUD „Srce Zagore“ čiji su članovi iz dvije županije Splitsko – dalmatinske i Šibensko – kninske, KU „Linđo“ Ošlje-Stupa, te HKUD „Brotnjo“ iz Čitluka.

Prije početka same smotre predsjednike i predstavnike ovih društava, zajedno s društvom domaćinom, primio je načelnik Posušja Branko Bago u Uredu načelnika. Načelnik se zahvalio ponajprije gostima na dolasku u Posušje i sudjelovanju na smotri, a time i u programu manifestacije “Posuško lito 2019”.

„Uvjeren sam kako vaša društva imaju što pokazati posuškoj publici i kako ćemo svi uživati u vašim izvedbama.“, istaknuo je načelnik. Također je čestitao društvu „Fra Petar Bakula“ na još jednoj uspješnoj organizaciji smotre naglasivši važnost daljnje suradnje Općine i društva kako bi se nastavili nizati ovakvi uspješni događaji. Načelnik je folklorašima uručio prigodne poklone kao uspomenu na njihov večerašnji nastup na smotri u Posušju.

Nakon što su kulturno-umjetnička društva završila sa svojim nastupom, publiku je nastavio zabavljati poznati sastav „Slavonia Bend“.

OGLASI

Loading