Select Page

Održano predavanje o međunarodnoj osudi komunističkih režima i zločina

Održano predavanje o međunarodnoj osudi komunističkih režima i zločina

Danas je u općinskoj vijećnici u Posušju, književnik i publicist Ivica Karamatić održao je brojnim podacima potkrijepljeno predavanje „Ključni obvezujući međunarodni i europski dokumenti o osudi komunizma“.

Na početku predavanja Karamatić je utemeljeno govorio o pravnoj poveznici suđenja nacionalsocijalističkim dužnosnicima i nacističkim zločinima 1945. u Nurnbergu s komunističkim zločinima, kroz šesti članak Nurnberškog sudskog statuta, koji definira tri najveća zločina: zločin protiv mira, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Sve navedene zločine, osim nacionalsocijalista, učinili su komunistički tirani u svijetu: Lenjin, Staljin, Mao Zedong, Tito, Pol Pot, Kim Il Sung i drugi bezočni komunistički diktatori.

1KOM

Drugi međunarodni ključni dokumenti na kojima počiva osuda totalitarnih komunističkih režima u svijetu, uz Opću deklaraciju UN-a o pravima čovjeka (1948.), još su tri važna europska dokumenta: Rezolucija 1096 Skupštine Vijeća Europe o mjerama uklanjanja naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava (1996.), Rezolucija 1481. Skupštine Vijeća Europe o potrebi za međunarodnom osudom zločina totalitarnih komunističkih režima (2006.) te Rezolucija Europskog Parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu (2009.). A premda u stvarnom životu RH i BiH lustracija još nije pokrenuta, pozivajući se na spomenute međunarodne i europske dokumente, Hrvatski Sabor i Parlament Federacije BiH 2006. barem su deklarativno osudili totalitarni komunistički sustav.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading