Select Page

Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku, tvrtka Šišović iz Rakitna izvoznik

Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku, tvrtka Šišović iz Rakitna izvoznik

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je podršku nastavku vanjskotrgovinskog prometa BiH sa Turskom nakon što su dvije domaće kompanije potpisale ugovore o izvozu mesa na tursko tržište, saopćeno je iz resornog ministarstva. Prve isporuke u Tursku očekuju se narednog tjedna. “Predstavnici turske kompanije ‘Tareks’ informirali su nas da su sklopili ugovore o uvozu mesa iz BiH sa tvrtkama ‘ZP-komerc’ iz Bijeljine i ‘Šišović’ iz Rakitna, na osnovu kojih će ovaj aranžman sa Turskom biti nastavljen.

Turski inspektori već su na terenu, tako da se prve isporuke u Tursku očekuju tijekom narednog tjedna”, rekao je Košarac. Podsjetio je da se zahtjev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unaprjeđenja izvoza s aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obveza BiH i otvaranja novih tržišta. Izrazio je nadu da će u predstojećem razdoblju u posao sa Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaoničarskom djelatnošću i koje su certificirane od Turske, pri čemu će se inzistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.

“Od početka mandata zagovaram ravnopravnu zastupljenost i uključenost kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH u posao izvoza mesa na tursko tržište. Čvrsto sam opredijeljen za istrajnost u takvoj politici jer je apsolutno neprihvatljiva prethodna praksa u kojoj su pojedinci imali povlašten položaj i ostvarivali monopol na tržištu”, riječi su ministra Košarca. Podsjećajući na zahtjev turskoj strani za povećanje iskorištenosti kvota za izvoz mesa na tržište ove zemlje, Košarac je istaknuo da bi ostvarivanje ovog cilja značilo značajno povećanje robne razmjene između BiH i Turske, što bi domaćim proizvođačima omogućilo veći plasman roba i veću participaciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

“Izvoz mesa u Tursku posebno je značajan u uvjetima aktualne epidemiološke situacije i borbe sa posljedicama koronavirusa na ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutarnji konzum, naglasio je Košarac. On je poručio da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kontinuirano radi na osiguravanju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da time u značajnoj mjeri doprinosi očuvanju i zaštiti domaće proizvodnje, kao i nastavku poslovnih aktivnosti izvozno orijentiranih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH.

ABCportal.info

OGLASI

Loading