Select Page

OPĆINA POSUŠJE OSLOBAĐA SVE NOVE OBRTNIKE OBVEZE PLAĆANJA OPĆINSKE PRISTOJBE ZA REGISTRACIJU OBRTA

OPĆINA POSUŠJE OSLOBAĐA SVE NOVE OBRTNIKE OBVEZE PLAĆANJA OPĆINSKE PRISTOJBE ZA REGISTRACIJU OBRTA

Na 10. sjednici LEV-a Općinski načelnik Branko Bago iznio je inicijativu da se kroz općinske službe utvrde mogućnosti oslobađanja plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje.

Prijedlog kojega je na sjednici LEV-a iznio Općinski načelnik detaljno je razrađen na kolegiju Općine Posušje na kojoj je šef Službe za gospodarstvo općine Posušje Mario Jukić ostalim članovima kolegija prezentirao predloženu mjeru kao općekorisnu mjeru čija je krajnja svrha stvaranje nove vrijednosti.

Općina Posušje u okviru svojih nadležnosti uvijek nastoji potaknuti razvoj gospodarstva, tako je ove godine prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu studentskih stipendija Općina Posušje kontaktirala poslodavce s područja naše općine s molbom za dostavom podataka o zanimanjima kojih im nedostaje te su temelju tako prikupljenih podataka pojedina tražena zanimanja vrednovana dodatnim bodovima s nadom kako će dugoročno takva odluka utjecati na učenike da upisuju zanimanja koja su tražena na tržištu rada i koja će im omogućiti sigurno zaposlenje.

Svjesni smo činjenice kako se većina naših školaraca danas uglavnom odlučuje za upis u četverogodišnje škole poput gimnazije i ekonomske škole, a izbjegavaju zanatska zanimanja iako na tržištu rada zapravo nedostaje velik broj obrtnika. U suradnji sa Srednjom strukovnom školom uspjeli smo uvesti i donekle popularizirati određena deficitarna zanimanja, a našim učenicima i nastavnicima na raspolaganju su CNC strojevi smješteni u Logističkom centru na kojima se izvodi praktični dio nastave čime se osigurava poboljšanje naobrazbe i praktičnih vještina te njihova bolja konkurentnost na tržištu rada po završetku školovanja.

Nadamo se kako će ova, makar simbolična, mjera pomoći našim građanima da se odluče za obavljanje obrtničke djelatnosti, a ovim putem podsjećamo kako Federalni zavod za zapošljavanje sutra objavljuje javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja 2019 i Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2019.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading