Select Page

OPREZ: Spustili su se s Biokova. Sve više ih je po Imoti i Hercegovini

OPREZ: Spustili su se s Biokova. Sve više ih je po Imoti i Hercegovini

POSUŠJE – Glad i sibirska hladnoća ovih dana natjerali su vukove i pse lutalice da se približe obiteljskim kućama i farmama.

Posljednju veliku štetu pretrpjela je obitelj Sinanović iz Zavidovića kojoj su psi lutalice zaklali 14 ovaca i janjadi. Napao ih je čopor od 20-ak pasa lutalica, a sam vlasnik zatekao ih je na djelu. Najžalosnije je što je obitelj i živjela samo od prodaje janjadi i ovaca. U Lužnici kod Visokog vukovi su napali ovce i pritom zaklali njih deset. Šteta je procijenjena na 3 tisuće maraka.

U Hercegovini, pak, javlja se strah od biokovskih vukova. – Zvijeri bjesomučno traže hranu i zato nije iznenađenje što su oni što bliže kućama, selima… Glad ne pita za granice i zato vukovi često s Biokova dođu u Hercegovinu. Bojim se da će ova pojava postati sve češća. Ovo vrijeme pomaže njihovoj najezdi, govori nam lovac s područja grudske općine. I tu je proteklih godina bilo brojnih šteta uzrokovanih napadom čopora vukova, a veće štete sprečavali su lovci i vlasnici farmi koje su bile na meti. Stručnjak za lov Goran Rakočević, govoreći o vukovima, ranije je rekao da onda kada su snjegovi veliki, vuk ulazi i u uži dio grada. – Vuk je jako inteligentna životinja i spremna poput vojnika, kazao je.

Čitava regija strepi od vukova s obzirom na to da je cijelo okruženje ovih dana zahvaćeno sibirskim hladnoćama. U Crnoj Gori ponovno je aktualna priča iz polovine prošlog stoljeća, kad je čopor vukova rastrgao deset učenika. Sve se događalo za vrijeme školskog raspusta kad su učenici koji su išli u Peći poželjeli za raspuste vratiti se domovima. Bio je velik snijeg i njih 10-ak je krenulo preko Čakora na sanjkama. Nažalost, naišli su na čopor vukova i došlo je do tragedije. Stoga, tamošnji mediji uzimaju ovaj primjer i pozivaju ljude na oprez u ovim hladnim danima, osobito na selima koja su na osami. Ono što je zanimljivo jest da se nekoliko potencijalnih žrtava od vukova obranilo zahvaljujući mobitelima. Preplašilo ih je svjetlo.

– Vukovi su ugrožena vrsta, posebno u Europi. Međutim, njihov broj se mora držati pod kontrolom kako ne bi pravili štetu na divljači i napadali domaće životinje. Normalan socijalni život vukova održava se u čoporu, ističu lovci.

OGLASI

Loading