Select Page

Oprezno s pirotehnikom

Oprezno s pirotehnikom

Uobičajeno je postalo da bez petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava nema slavlja, a u vrijeme novogodišnjih i božićnih blagdana detonacije odjekuju sa svih strana. Ništa ne bi bilo neobično da pirotehnika nije opasna zabava, pogotovo za djecu jer može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica.

Poruka roditeljima je da, ako žele razveseliti svoju djecu za blagdane i utažiti njihovu znatiželju, neka im ne dopuštaju da sama koriste pirotehnička sredstva, neka to učine oni u njihovoj nazočnosti, kao i da im nikada ne budu loš primjer koristeći pred njima razorna pirotehnička sredstva. Roditeljima se skreće pozornost da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovoj dobi te da upozore djecu na opasnosti do kojih može doći. Ne samo zbog visokih novčanih kazni već zbog sigurnosti djece.

Zakonske odredbe

Područje prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj regulirana je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 20/13). Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

Pirotehnička sredstva razreda I.

(pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatrometa namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada),

Pirotehnička sredstva razreda II.

(pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima),

Pirotehnička sredstva razreda III.

(pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje),

Pirotehnička sredstva razreda IV.

( pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobama mlađim od 18 godina u prodavaonicama i kioscima. Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo osobama starijim od 18. godina, samo u vremenskom razdoblju od 1. prosinca. – 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstva razreda II. zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca. U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 2. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II., ali ni tada ih se ne smije uporabljivati u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se obavljaju suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, zapriječene su novčane kazne. Tako npr. novčanom kaznom u iznosu od 200,00 – 800,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja koristi pirotehnička sredstva razreda II. (petarde i sl.) izvan dopuštenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dopuštenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

vecernji.ba

OGLASI

Loading