Select Page

Osnivačka skupština PS BiH u Masnoj Luci

Osnivačka skupština PS BiH u Masnoj Luci

U nedjelju, 14.05.2017. godine u planinarskom domu u Masnoj Luci, bili smo domaćini osnivačkoj skupštini planinarskog saveza Bosne i Hercegovine. Skupštini su nazočila 33 zastupnika iz sva tri saveza koji su osnivači ovog “krovnog saveza”, a to su Planinarski savez Herceg-Bosne, Planinarski savez Republike Srpske i Planinarski savez FBiH.

Skupštinu je otvorio predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne Branko Bago ujedno i domaćin skupštine koji je pozdravio sve nazočne i izrazio zadovoljstvo što je konačno postignut dogovor o formiranju krovnog saveza čije će postojanje koristiti svima. Istaknuo je da je ovo dobar primjer kako se u državi Bosni i Hercegovini može i mora dogovarati i uvažavati jedni druge i tako doći do zajedničkih interesa.

Skupštinom je predsjedavao Rajko Lekanić iz Planinarskog saveza Republike Srpske. Skupštini se obratio i Zehrudin Isaković, predsjednik Fedreralnog planinarskog saveza i prvi predsjedavajući Upravnog odbora. On je istaknuo da planinarstvo u BiH čeka puno posla i aktivnosti i da će on osobno dati svoj maksimalni doprinos tome. Predsjednik planinarskog saveza Republike srpske Ljubiša Amarilda također je pozdravio skupštinu i obećao svoj puni angažman na svim predstojećim aktivnostima u krovnom planinarskom savezu. Bitno je istaći da je ovaj planinarski državni savez formiran na maksimalnom uvažavanju sva tri temeljna planinarska saveza tako da članove zajedničke skupštine čine predstavnici iz sva tri saveza, a sve odluke se donose minimalno natpolovičnim većinama predstavnika iz svakog od tri saveza.

Također načelo rotacije svako šesnaest mjeseci tijekom četverogodišnjeg mandata na sve tri čelne pozicije je predviđeno. Tako su prvi predsjednik Upravnog odbora Zehrudin Isaković iz PS FBiH, nakon njega Ljubiša Amarilda iz PS RS-a, a potom Branko Bago iz PS HB-e. Prvi predsjedik Skupštine Rajko Lekanić iz PS RS-a, zatim Dragan Radeljić iz PS HB-e, a potom Dragan Markelić iz PS FBiH. Treću bitnu poziciju, predsjednika Nadzornog odbora ovog Saveza, rotiraju Mirko Matijević iz PS Herceg-Bosne, zatim Rajko Marceta iz PS RS-a te Eduard Jukić iz PS FBiH.

Sva tri saveza koji su osnivači zasebno će nastaviti postojati i djelovati uz sav svoj subjektivitet, a krovni savez će im služiti za druženje i ostvarivanje svih zajedničkih interesa u planinarstvu i svim njegovim srodnim aktivnostima kao i za maksimalno relaksiranje odnosa. Ovo je bio završni čin dugogodišnjih pregovora koje su vodili pregovarački timovi ispred sva tri saveza i koji su napokon okončani na zadovoljstvo svih planinara u BiH.

Večernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading