Select Page

Osnovana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH

Osnovana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH

Jučer je u Mostaru utemeljena Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a također je promovirano 13 stalnih članova – akademika te je izabran predsjednik HAZU BiH. Ovom povijesnom danu za hrvatski narod u BiH nazočili su brojni uglednici iz akademskog, političkog i kulturnog miljea Bosne i Hercegovine.

Za prvog predsjednika HAZU BiH izabran je Jakov Pehar. Predsjednik Pehar je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama znanosti i umjetnosti.

„HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture”, istaknuo je Pehar. „Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti tko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH”, zaključio je Pehar.

Član Akademije Božo Žepić, profesor emeritus, kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i podizanju znanosti na onu razinu koju zaslužuje i ima u svijetu.

”Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan”, istaknuo je Žepić.

Član organizacijskog Povjerenstva Sveučilišta, Zoran Tomić je kazao kako je prema Statutu 15 redovitih članova i 20 dopisnih članova.

”Danas će sveukupno biti negdje oko 23 predloženih dopisnih i redovitih članova. Oni su izabrani na temelju prijedloga Povjerenstva, na temelju prijedloga Hrvatskog društva za znanost i umjetnost i na temelju mišljenja i odluka matičara koji moraju biti akademici”, kazao je Tomić.

Također, jedan od danas promoviranih akademika je i prof. dr. Dragan Čovć koji je pozvao akademike HAZU-a da se uključe u rad Hrvatskog narodnog sabora BiH sa željom da u Glavnom vijeću HNS-a BiH znanost ima jednu posebnu dimenziju u definiranju budućih odnosa u BiH.

Sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru, privremeno na Kampusu Sveučilišta.

http://www.vitez.info/

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading