Select Page

OŠTRA PORUKA Milanović: Bošnjacima više nećemo dopustiti da politički zlostavljaju Hrvate

OŠTRA PORUKA Milanović: Bošnjacima više nećemo dopustiti da politički zlostavljaju Hrvate

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je jučerašnji susret s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Zagrebu, odnosno kritike koje su stigle iz Sarajeva te pitanje legitimnih predstavnika naroda u vlasti.

“Hrvatska je država hrvatskog naroda, ali imamo visok sustav zaštite manjina i nemoguće je da za predstavnika manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina. Mi to štitimo. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini brojčano. Ako ih hoćeš zlostavljati, radiš to jer to možeš. Posljednjih godina vrlo otvoreno i direktno. Čuli smo sada prijetnje da će se to događati i ubuduće. Moramo sada sjesti i ozbiljno razgovarati”, poručio je Milanović.

On je kazao da je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH od određenog broja građana BiH.

“Ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, nisu, ali on mora biti svjestan posljedica svog političkog rada i puta. On parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. Dok se to ne promijeni, situacija u BiH će biti nenormalna”, smatra predsjednik Hrvatske.

Milanović je zatim postavio retoričko pitanje.

“Zašto BiH ima tri člana Predsjedništva prema Daytonu. Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korijenu svih nesporazuma. Tri člana Predsjedništva BiH su predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika. Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato što mogu, jer su na pik uzeli najmalobrojniju zajednicu”, izjavio je.

Milanović je dodao kako oni razgovaraju s onima koji nekoga predstavljaju i koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu.

“Milorad Dodik je sugovornik, kao što je sugovornik i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke. To je činjenica, politički velika kao Velebit ili Jahorina. To se ne može zaobići ni tunel probiti kroz to. Tu sam da razgovaramo”, kazao je.

Predsjednik Hrvatske je istaknuo da su prije 100 godina o sudbini Europe odlučili velikani, a danas to pokušavaju raditi službenici ambasada koji govore o reviziji Daytona.

“A da Hrvatska šuti i stavi prst u uho? Ne može. Oni koji biraju Komšića trebaju znati da to nije fer i da griješe. To je nedostatak elementarnog fair playa. Hrvatska tu neće šutjeti i stajati sa strane, ni ja ni premijer”, izjavio je Milanović te dodao da nitko u EU ne razumije stanje u BiH.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading