Select Page

Prikupljene prve sirovine stakla i plastike: Uspostavljeno jedinstveno reciklažno dvorište!

Prikupljene prve sirovine stakla i plastike: Uspostavljeno jedinstveno reciklažno dvorište!

Direktor J.P. Vodovod Posušje d.o.o., Frano Lebo i direktor Eko života d.o.o., Jasmin Osmanović potpisali su u svibnju ugovor o suradnji kojim se u Posušju uspostavlja sustav reciklažnog dvorišta i kanti za razdvajanje otpada u prometnijim posuškim ulicama.

Inače, Eko život ovlašteni je operater sustava za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH koji se bavi svim ekološkim projektima i posredovanjem društveno odgovornih programa za poboljšanje i unapređenje okoliša i života. Na ovaj način uspostavlja se sustav za odvajanje i kvalitetno zbrinjavanje otpada te jačaju kapaciteti zaštite okoliša na području općine Posušje.

Nakon nekoliko mjeseci, bilježe se i prvi rezultati ove inicijative – prikupljene su prve sirovine stakla i plastike.

“Od šestog mjeseca, u pilot projektu razdvajanja otpada, s postavljenim kantama i kontejnerima na određene punktove, pratila se frekventnost istih, promjena lokacija, razgovori s građanima i ugostiteljskim objektima. U isto vrijeme pratili su se komunalni kontejneri i kante s obzirom da 65 – 75% mjesta popunjava plastika, staklo, papir i druga iskoristiva ambalaža. U skladu s mogućnostima i okolnostima koje jesu – radilo se, te će se nastaviti raditi, s oprezom, razgovorima, dogovorima i mogućnostima. U prethodnom periodu građani su se odazvali, a ugostiteljski objekti rješavali viška iskoristivog otpada koji je dodatno zauzimao prostor oko kontejnera“, kazao je Jozo Kolobarić iz Eko života.

„Kvartal je zaokružen, a sirovine idu na daljnju preradu. Uspostavljeno je jedinstveno reciklažno dvorište kod J. P. Vodovod Komunalno Posušje gdje građani mogu ostaviti otpad. Niti jedan početak nije lagan, a poteškoća je bilo, no ovaj pilot projekt pokazuje svoje pozitivne rezultate korak po korak“, naglasio je Kolobarić.  „Za našu djecu. Za one koji dolaze. Uvijek kažem u razgovorima, mi ne spašavamo svijet, ali sigurno možemo pomoći zaštiti našu zajednicu, pa neka se dobre vibracije šire. Korak po korak, jer koliko god se činilo čudnim, ovo je umjetnost, umjetnost življenja, a umjetnost je produciranje novih djela“, zaključio je Kolobarić .

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading