Select Page

JOŠ TREBA ISTRAŽTI: Stručnjaci uvjereni da su pronašli Noinu arku

JOŠ TREBA ISTRAŽTI: Stručnjaci uvjereni da su pronašli Noinu arku

Napravljeni 3D snimci ispod zemlje na jednoj lokaciji u Turskoj pokazuju kako bi se tu mogla nalaziti Noina arka. Stručnjaci su uvjereni kako će uskoro imati dokaz da su pronašli drevni brod, ali to treba još istražiti.

Godine 1959. stručni kartograf kapetan İlhan Durupınar otkrio je nepravilnu formaciju u planinama istočne Turske koja nalikuje masivnom brodu. Šezdeset godina su stručnjaci i vjernici teoretizirali da je upravo to mjesto gdje se nalazi Noina arka. Te teorije potaknule su i rasprave u znanstvenim i vjerskim krugovima, prenosi Nedjelja.ba. 

Godine 2017. filmski režiser Cem Sertesen objavio je dokumentarni film Noina arka, koji je objedinio 22 godine istraživanja područja u kojem mnogi vjeruju da počiva veliki biblijski brod. Sada, Sertesen priprema nastavak Noina arka 2, koji će se usredotočiti na nova dostignuća u istraživanju ovog usamljenog planinskog lanca, prenosi aleteia.

Nedavno su računalni inženjer i arheolog Andrew Jones i geofizičar John Larsen napravili istraživanje lokacije, koristeći tehnologiju 3D snimanja kako bi skenirali pod zemljom. Iako slike tek trebaju biti objavljene – a to će se dogoditi s objavljivanjem drugog dokumentarca – čini se da su uključene strane uvjerene da su bliže nego ikad dosad u otkrivanju tog dijela povijesti.

Hurriyet Daily News prenosi kako je Sertesen rekao: „Ovo su stvarne slike Noine arke. Nisu ni lažne, ni simulacije. Pokazuju cijeli brod pokopan pod zemljom.“ Dodao je kako je to brod, ali i da je prerano nazivati ga Noinom arkom. „Moramo obaviti mnogo posla. To se može postići samo uz podršku sveučilišta i Turske“, kazao je Sertesen.

Objasnio je da su slike snimljene slanjem električnih signala pomoću kablova koji su postavljeni pod zemljom. Naglasio je da u njihovom 3D snimanju ne postoji ništa stvoreno te da će rezultati koje oni prezentiraju biti neotkrivene fotografije onoga što se doista nalazi ispod zemlje.

Izdanje novog dokumentarca tek treba biti najavljeno, ali moguće je da će pričekati dok ne dobiju priliku iskopati to područje prije nego što završe film.

vecernji.ba

OGLASI

Loading