Select Page

Otvoreno drugo desetljeće prelijepe mostarske filmske priče

Otvoreno drugo desetljeće prelijepe mostarske filmske priče

U prepunoj Velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sinoć je svečano otvorio 11. Mostar Film Festival – Festival filmske glume.

Prije samog svečanog otvaranja, crvenim tepihom u prelijepu Veliku dvoranu pristizali su brojni zaljubljenici u filmsku umjetnost, dragi gosti i mediji. Nakon uvodnih riječi dobrodošlice, predstavljanja ovogodišnjeg bogatog programa Festivala, zahvale svim pokroviteljima i sponzorima projekta, nazočnima se prigodnim govorom obratio i glavni krivac MOFF-a, ravnatelj Slaven Knezović.

Knezović je kazao da je filmska udruga „Oktavijan“ ustrajna u svome radu te presretna što je započela festivalske dane u gradu na Neretvi. Izrazio je veliko zadovoljsto zbog ulaska u drugu fazu i drugo desetljeće filmske čarolije. „Prošle godine smo snimili naš prvi dugometražni film ‘Mrtve ribe’, bili smo i koproducenti filma ‘General’ Antuna Vrdoljaka, ove godine smo dobili i novi projekt ‘Božiji gnjev’ scenarista Josipa Mlakića“, dodao je Knezović.

Ove godine Stablom ljubavi, skulpturom akademskog kipara Ljupka Antunovića nagrađeni su laureati Festivala za životno djelo, poznati hrvatski redatelj Antun Vrdoljak i crnogorski glumac Žarko Laušević. U ime Festivala nagradu je uručila umjetnička direktorica Maja Knezović Lasić. Nakon uručenja, gledatelji su imali prigodu vidjeti kratke isječke iz najpoznatijih filmova i serija glumca Žarka Lauševića.

Antun Vrdoljak se zahvalio i izrazio veliku čast što je upravo on jedan od dobitnika ove iznimno značajne nagrade. „Ovo je moj grad, vi ste moji sugrađani. Večeras sam izuzetno sretan što sam ovdje s vama i dio ovog prelijepog filmskog ugođaja“.

Predstavljen je i stručni žiri natjecateljskog programa kojeg čine predsjednik žirija, bh. producent Almir Šahinović, glumac Stjepan Perić, redatelj Ivan Leo Lemo te urednik filmskog i video programa ustanove Niški kulturni centar Dejan Dabić. Žiri će iz natjecateljskog dijela programa 11. MOFF-a od prikazanih devet filmova odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te najboljeg debitanta, a po završetku festivala bit će im dodijeljena nagrada – skulpturua Stablo ljubavi.

Nakon službenog dijela otvaranja posjetitelji su imali prigodu vidjeti bosanskohercegovački film „Žaba“ kojim su započele filmske projekcije 11.MOFF-a.

Tako je započeo 11. MOFF koji će ponuditi 40 filmskih projekcija iz 25 zemalja u šest programa. Festival traje do 22. studenog 2017. godine.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni HD hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Ulaznice za filmove iz natjecateljskog programa su 5 KM. Za međunarodni 4 KM, a za dječji i dokumentarni program ulaznice su po 3 KM. Za Studentski program /!Hej studenti studentima te retrospektivu ulaz je slobodan. 40 filmova iz 25 zemalja, mnoštvo radionica, predavanja, razgovora – u bogatom izboru svi će moći pronaći nešto za sebe.

posusje.net

OGLASI

Loading