Select Page

Skupština ZHŽ: Usvojeni Prijedlozi Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

Skupština ZHŽ: Usvojeni Prijedlozi Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

Priopćenje sa 27. sjednice Skupštine ZHŽ koja je održana u srijedu, 15. studenoga i u četvrtak 16. studenoga.

Zapisnik s 25. Sjednice Skupštine ŽZH usvojen je jednoglasno, a u drugoj točki Dnevnog reda; zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi prvi se za riječ javio zastupnik Viktor Kvesić pohvalivši uspostavu i rad novih ureda za Europske integracije i Zavoda za školstvo, predloživši kako bi bilo korisno da se Skupštini ŽZH prvom prilikom i obrate njihovi predstojnici – ravnatelji kako bi zastupnike pobliže upoznali sa svojim radom i aktivnostima.

Zastupnika Tomislava Topića zanimaju novčane kazne u prometu i pitanje upućuje ministru MUP-a, te se referira na pismeni upit ministru Dariu Sesaru o izvršenju obveza bivšim djelatnicima OTP-a Lištica. Zastupik Ivan Damjanović postavlja pitanje Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi a riječ je o internim problemima DZ Široki Brijeg, točnije rendgenu koji nije u uporabi određeno vrijeme što pacijentima stvara poteškoće.

Zastupnik Ivan Landeka govori o mogućem rebalansu Proračuna, smislu i detaljima, a premijer Zdenko Ćosić nudi odgovor u kojem istče kako je smisao povećanje onih pozicija u kojima se do sada kasnilo zbog pomanjkanja novca (prije svega se misli na socijalna davanja). Ta zakašnjenja će se, ističe premijer Ćosić, prepoloviti ovim rebalansom.

Kolegij Skupštine ŽZH je za zahtjev Sindikata uposlenih u srednjim školama, odobrio prisutnost Sindikatu osnovnih i srednjih škola na sjednici Skupštine ŽZH, iako su bili predstavnici samo Neovisnog Sindikata uposlenih u srednjim školama. Ministrica obrazovanja, kulture i športa ŽZH, Ružica Mikulić je istaknula kako je procedura donošenja Zakona u cijelosti ispoštovana. Novi Prijedlog Zakona je poštivao poslovničku proceduru Vlade i Skupštine, održana je i Javna rasprava, obavljeni svi sastanci sa sindikatima kao i s roditeljskim vijećima te dodaje kako su sve strane pravovremeno informirane. Ministrica Mikulić je podsjetila kako je od 2004. godine bilo osam izmjena i dopuna nakon kojih je Zakon izgubio formu, a morao se prilagoditi i izmijeniti radi sve češćeg vršnjačkog nasilja, odluke o tome da je roditelj prvi odgojitelj, zbog prelazaka nastavnika iz škole u školu, prava i obveza učenika te kako su definirani svi zaposlenici, kao i drugi nedostatci koji su se pokazali u primjeni istog.

Na Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim školama, Klub zastupnika HDZ-a BiH uložio je sedam amandmana, a Klub zastupnika HDZ-a 1990 ulaže osam Amandmana. Vlada Županije Zapadnohercegovačke je u cijelosti prihvatila Amandmane HDZ BIH, kao i dva Amandmana HDZ 1990 koji su nakon usvajanja postali sastavni dio Prijedloga Zakona. Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim školama usvojen je s četiri glasa suzdržana: Topić, Čuvalo, Ćeškić i Ćorić). Četvrta točka Dnevnog reda Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, nakon obrazloženja samog Prijedloga od strane ministrice Mikulić, HDZ BIH je uložio 5 Amandamana kao i HDZ 1990. Predsjednik Mišetić je tražio prekid 27. redovne sjednice radi svečanog obilježavanja Dana županije Zapadnohercegovačke i unaprijed dogovorenog protokola.

Skupština ŽZH nastavila je zasjedanje 27. redovne sjednice 16. studenog 2017. godine s početkom rada u 9 sati. Zastupnicima se obratio premijer Zdenko Ćosić koji se referirao na dan ranije uložene Amandmane na Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama. Vlada je jednoglasno usvojila Amandmane koje je uložio Klub zastupnika HDZ-a BiH, a od strane Kluba Kluba zastupnika HDZ-a 1990 usvojen je jedan Amandman. Prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama usvojen s dva glasa suzdržana (Ćeškić i Čuvalo).

O Nacrtu Zakona o slatkovodnom ribarstvu nazočnima se obratio ministar gospodarstva Dario Sesar koji je nazočne upoznao s pojedinostima Nacrta kojeg su Odbor za prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša i šumarstvo, Odbor za Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova i Odbor za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo jednoglasno su prihvatili ovu točku Dnevnog reda.

Prijedlog Odluke o donošenju Plana zaštite okoliša ŽZH za razdoblje od 2017. do 2027. godine (skraćeni postupak) je usvojen jednoglasno.

U posljednjoj točki Dnevnog reda 27. redovne sjednice Skupštine ŽZH – Prijedlogu Odluke o očitovanju na Prijedlog Zakona o šumama Federacije Bosne i Hercegovine zastupnike je detaljno informirao član Povjerenstva za izradu Zakona o šumama Federacije BiH Ante Begić. U raspravi su se zastupnici najviše zanimali za pojamvlasništvo, odnosno, kristaliziranje tog pojma koji se, kad je riječ o Prijedlogu Odluke o očitovanju na Prijedlog Zakona o šumama Federacije Bosne i Hercegovine, pokazao dvosmislen. Ova točka Dnevnog reda je usvojena jednoglasno.

OGLASI

Loading