Select Page

Ovo su najuspješnije bh. tvrtke u javnim nabavkama za 2016. godinu

Ovo su najuspješnije bh. tvrtke u javnim nabavkama za 2016. godinu

Na osnovu baze podataka portala Akta.ba i rubrike Dodjele ugovora u kojoj obrađujemo podatke iz službenih glasnika i sa stranice Agencije za javne nabavke BiH, tim portala napravio je analizu koje su to tvrtke bile najuspješnije u provedenim postupcima javnih nabavki u protekloj 2016. godini.

Prvi kriterij po kojem smo selektirali izbor su tvrtke koje su ostvarile najveći broj sklopljenih ugovora i kao takve se pojavljuju među najzastupljenijim ugovaračima tj. pobjednicima u javnim nabavkama.

grafikon_broj_tendera12

Listu predvodi bijeljinska Phoenix Pharma koja je pobijedila na čak 467 tendera. Na drugom mjestu je Interpromet d.o.o. Novi grad sa 423 dodijeljena ugovora, a slijede ih R&S d.o.o. Sarajevo sa 254, Semikem d.o.o. Sarajevo sa 241, te Nestro Petrol d.o.o. Banja Luka sa 235 dobijenih tendera.

Drugi kriterij odnosi se na kompanije koje su ostvarile najveću vrijednost ugovora u postupcima javnih nabavki u periodu 2016. godine.

Prvi na listi je Integral Inženjering d.o.o. Banja Luka koji je dobio posao izgradnje dovodnog tunela, ulazne građevine i dovodnih tunela HE Dabar i izvođenje istražno-projektantskih radova u toku izgradnje, a vrijednost ovog ugovora je 111.978.442 KM.

grafikon1_novi2

Na drugom mjestu Univerzitetski klinički centar Tuzla kojem je dodijeljen ugovor vrijedan 70.178.855,00 KM za nabavku usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja suglasno ukupnom Programu zdravstvene zaštite za osigurana lica sa područja Tuzlanskog kantona. Na trećem mjestu se nalazi RMU Banovići koji je odabran kao najpovoljniji dobavljač uglja, a za potrebe Podružnice Termoelektrana Tuzla. Vrijednost ugovora je 70.072.000,00 KM.

grafikon31

Kada su u pitanju najunosniji sektori javnih nabavki po privrednim granama, prednjači sektor građevine i nekretnina kroz koji je uprihodovano više od 3 milijarde KM. Slijede sektori razvojnih i poslovnih usluga, te transporta.

akta.ba

OGLASI

Loading