Select Page

OŽIVJETI NARODNE SPORTOVE Mobitel „jači“ od kamena s ramena

OŽIVJETI NARODNE SPORTOVE  Mobitel „jači“ od kamena s ramena

Posušje je grad mladosti i vrsnih sportašica i sportaša koji su postigli vrijedne rezultate. No, u Rakitnu, Viru, Posuškom Gracu, Batinu i drugim mjestima u ove zimske dane potiče se jači razvitak i nekih starih sportova koji padaju u zaborav.

Znano je kako su braća Mustapići bili vrsni atletski prvaci u bacanju diska, koplja, kamena s ramena. I Rakićani su bili poznati, posebice kopljaš Ante Bonić, ali i nekoliko bacača kamena s ramena. Neki su voljeli kamen pa su spavali s njim u svojim spavaćim sobama, kao  Jozo Dumančić Kišić i drugi.

Ipak, stari narodni sportovi polako izumiru. Sve je manje potezanja ruke i klipa, konopa, iako  Velika seoska olimpijada „Ilijino brdo“ još čuva većinu narodnih sportova. Nova su vremena pa stari sportovi „padaju“ u zaborav. To je potvrdio vjerni i znani sportaš Iko Penava. Spomenuo je kako mladi već pomalo zaboravljaju bacanje kamena s ramena, što je nekada bila prava slika posuškog i hercegovačkog kraja i  sportske narodne tradicije.

–Znam tek jednog mladića koji bi se bavio bacanjem kamena s ramena, a mnogima je „jači“ mobitel od toga narodnog sporta koji je bio jako popularan među ljubiteljima starih igara i sportova, ispričao je. pomalo u šali, Iko Penava, bivši košarkaš KK Posušje koji i danas voli svoj kamen na ramenu i oko sebe.

Posušje.net (pc)

OGLASI

Loading