Select Page

Traži se ukidanje Doma naroda, ušutkivanje Zagreba, dominacija

Traži se ukidanje Doma naroda, ušutkivanje Zagreba, dominacija

Skupina autora koju predvodi Daniel Hamilton, a u skupini je i radikalni bošnjački političar Reuf Bajrović, u povodu 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma objavila je izvješće “Popravljanje Daytona: Novi dogovor za BiH”. Radi se o dokumentu u kojemu je naveden “copy/paste” sadržaj posljednje programske deklaracije vodećeg bošnjačkog SDA i drugih bošnjačkih stranaka i organizacija, a čiji je jedini cilj potpuna dominacija Bošnjaka kroz tzv. građanski model, a čiji bi pokušaj provedbe posve sigurno doveo do nestabilnosti te vjerojatno i sukoba. Uz to, valjalo bi oslabiti ulogu Doma naroda, ušutkati Zagreb i Beograd…

Ukidanje konstitutivnosti

U pitanju je izvješće koje je napravljeno u okrilju radne skupine za zapadni Balkan uglednog Woodrow Wilson Centra, a među autorima su i jedan od nekada visokih dužnosnika američke administracije Bruce Hitchner, Ed Joseph, Hoyt Yee, dok su pak suradnici i bošnjački propagandisti i manipulatori poput Jasmina Mujanovića, ali i zagovornici probošnjačkog modela dominacije poput Dženete Karabegović ili Majde Ruge te suca Suda za ljudska prava u Strasbourgu Farisa Vehabovića. U dokumentu se ističe kako je ključno reformirati Dayton provodeći ustavne reforme na temelju presude Europskog suda za ljudska prava, što je sastavni dio stavova svih bošnjačkih stranaka. 
“Sami EU rekao je da je ustavna promjena preduvjet za napredak prema konačnom pristupanju EU. Vrijeme je da EU i Sjedinjene Države to zajedno ostvare”, navodi se u dokumentu. Pri tome se posebno inzistira na negiranju konstitutivnih naroda, njihovih prava, kao i mehanizama zaštite prava. 
“Vrijeme je da se čuje više mladih ljudi, više žena i više pojedinaca koji se ne identificiraju s jednim od ‘konstitutivnih naroda’ te da mogu osmisliti i provesti novu državnu arhitekturu koja više odgovara njihovim potrebama”, dodaje se. U tome zamišljenome setu reformi u ovoj analizi se spominje povratak robusne uloge međunarodne uprave koja bi uključivala nasilne izmjene, smjene dužnosnika, do čak angažiranja posebnih vojnih snaga. 
“Oni ne bi trebali samo nadgledati sukob, već bi mogli odvratiti policiju i paravojne formacije od suzbijanja građanskog neposluha, kao što se dogodilo u Republici Srpskoj, i provoditi odluke visokog predstavnika”, stoji u ovome probošnjačkome pamfletu. Uz to, oni smatraju da je provedba presude Europskog suda za ljudska prava temelj reformi.

Nacionalizam u RH

“Visoki predstavnik trebao bi ukloniti dužnosnike koji krše njihovu obvezu provođenja tih presuda”, stoji u prijedlogu. Kao da se čitaju prigovori SDA ili njegova desnog krila DF-a, pri tome se očekuje da će EU i SAD ušutkati Beograd i Zagreb, dok se za Hrvatsku navodi da se u njoj budi “zloćudni etnonacionalizam”. Kao što ne odgovara SDA i bošnjačkim strankama, traži se ukidanje Mehanizma koordinacije, ali i Doma naroda. Ova skupina autora, čiji je dokument zapravo napisan kako bi probudio strah da bi u BiH moglo doći do nove eskalacije sukoba, zapravo zadire u elemente čije micanje jedino može potpaliti fitilj novih nesporazuma i sukoba. 

OGLASI

Loading