Select Page

PARLAMENT BIH: Raspisati ili odgoditi izbore, ali sve zakonski

PARLAMENT BIH: Raspisati ili odgoditi izbore, ali sve zakonski

Nakon što je to uradio federalni Parlament, izmjenama svojih poslovnika, takav način rada planiraju uspostaviti i oba doma državnog Parlamenta. Za 28. travnja zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa samo jednom točkom dnevnog reda – izmjenom Poslovnika o radu, piše Večernji list BiH.

Do tada bi nadležne parlamentarne službe trebale ponuditi tehnička rješenja za održavanje elektroničkih sjednica Doma. Za četvrtak je najavljena i sjednica Kolegija Doma naroda PS BiH pa će biti jasnije kada i kako će funkcionirati i ovaj dom u predstojećem razdoblju.

Rad Parlamenta Bosne i Hercegovine važan je i zbog usvajanja državnog proračuna, a upravo to je kao uvjet za raspisivanje lokalnih izbora ove godine navela Stranka demokratske akcije (SDA).

  • Pozivamo Vijeće ministara BiH da se ubrza izrada prijedloga i usvajanje proračuna Bosne i Hercegovine, što je jedan od ključnih preduvjeta za raspisivanje i provedbu ovogodišnjih općinskih izbora – priopćilo je čelništvo SDA. Čelnik SDA Bakir Izetbegović je, pak, prije nekoliko dana izjavio da smatra kako u sadašnjim okolnostima nije moguće organizirati izbore te da bi ih trebalo odgoditi za proljeće ili jesen iduće godine.

S druge strane, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović održao je jučer videokonferenciju s načelnicima i gradonačelnicima iz te stranke, a jedna od tema bila je i organiziranje izbora. Zaključeno je da se za to moraju poštivati sve zakonom predviđene procedure, bilo da se radi o odgađanju ili održavanju izbora. Drugim riječima, SIP ne može uzurpirati ovlasti zakonodavca i bez zakonskog uporišta odgoditi izbore. Stranke iz Republike Srpske imaju različite stavove, dok vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra da održavanje izbora ovisi o epidemiološkoj situaciji, u oporbenoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) skloni su odgodi.

U tom smislu treba promatrati i inicijativu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koje je pod kontrolom upravo SDS-a i SDA. Ovo tijelo je Parlamentarnoj skupštini BiH uputilo inicijativu da se u Izborni zakon BiH ugradi pojam “izvanredne okolnosti”, koji bi SIP-u omogućio da odgodi izbore. No, davanje još većih ovlasti SIP-u u situaciji kada je to tijelo svakako politički instrumentalizirano, za mnoge političke aktere je neprihvatljivo.

S proračunom ili bez njega, sa zakonskim izmjenama ili bez njih, većina diplomatskih predstavnika u BiH podupire odgodu izbora. Manje ili više otvoreno ističu da trenutačno nema uvjeta za raspisivanje i pripremu lokalnih izbora.

Podsjećamo, i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nedavno je naveo kako u Europskoj uniji postoji “široka podrška” da se odgode najavljeni izbori u nekim zemljama zapadnog Balkana, istaknuvši kako je kriza oko koronavirusa utjecala i na izborni proces u više država članica Europske unije.

Inače, lokalne izbore Središnje izborno povjerenstvo trebalo bi raspisati već početkom svibnja, kako bi se ispoštovali zakonski rokovi za njihovo održavanje početkom listopada ove godine, kako je planirano. Postoji i mogućnost da SIP raspiše izbore, a onda ovisno o epidemiološkoj situaciji tijekom ljetnih mjeseci naknadno bude donesena odluka o odgodi. No, u svemu tome ne može se zaobići uloga Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao zakonodavne vlasti.

vecernji.ba

OGLASI

Loading