Select Page

Uspostaviti vlast pa početi sanirati štete ‘platforme’

Uspostaviti vlast pa početi sanirati štete ‘platforme’

Federacija BiH je u protekle četiri godine prošla kroz najgore razdoblje od svog osnutka

Predsjednik HDZ-a BiH i novi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je u Mostaru nakon razgovora s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Nicholasom Hillom kazao kako su već dogovoreni sastanci za sljedeći tjedan s predsjednicima stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na ovim izborima kako bi se izborni pobjednici što prije dogovorili o koncepciji vlasti koja bi se trebala formirati do kraja godine, ili barem glavni dio vlasti na svim razinama. Najteže je stanje u FBiH koja je u protekle četiri godine prošla kroz najgore razdoblje od svog osnutka. Iako ni prethodne vlade nisu pokazale pretjeranu učinkovitost, “platformaška” vlast dovela je FBiH u iznimno tešku situaciju, i to manje-više u svim oblastima.

Kaos u javnim poduzećima

Javna poduzećaizuzmu li se određeni rezultati u cestogradnji, još uvijek aktualna vlast nema se čime pohvaliti. Ipak, najveću štetu FBiH i odnosima u njoj ova vlast nanijela je samim načinom uspostave. Ignoriranje izborne volje cijelog jednog naroda te kršenje ustavnih i izbornih pravila, uz OHR-ovu matematiku po kojoj je pet trećina od 17, uveli su Federaciju u pravni kaos. Sama uspostava nove vlasti neće anulirati sve posljedice troipolgodišnjeg djelovanja izvan ustavnog okvira. Potreban je čitav niz političkih i pravnih odluka kako bi se posljedice neustavnog formiranja vlasti 2011. umanjile. Upravljanje entitetskim institucijama i posebno javnim poduzećima također je oblast u kojoj je “platformaška” vlast napravila kaos. Imenujući podobne, a nesposobne kadrove u većini javnih poduzeća, aktualna Vlada je ugrozila njihovo poslovanje. Dodatni problem je što su se u nekima od njih upravljačke strukture potpuno otrgnule od kontrole većinskog vlasnika, odnosno FBiH pa je veliko pitanje što će nova vlast zateći u javnim poduzećima. U političkom pogledu, vjerojatno najviše štete FBiH nanijelo je nepoštovanje nacionalnog balansa prilikom imenovanja u institucijama te uzurpiranje županijskih ovlasti. To se radilo kroz različite zakonske projekte, ali i uredbe.

Poništavanje revizije

U prilog ovakvom djelovanju Vlade išla je i situacija u Parlamentu FBiH te činjenica da su “hrvatski predstavnici” u vlasti bili slabašni i osobnim i stranačkim interesima zaokupljeni pojedinci. Stoga će biti neophodna revizija svih takvih odluka. Poništavanje revizije braniteljske populacije, koju je uporno provodio kontroverzni ministar Zukan Helez, nešto je na čemu će sigurno inzistirati hrvatski partneri u novoj Vladi. Nezakonita revizija uz kršenje ljudskih i braniteljskih prava rezultirala je golemim nezadovoljstvom te populacije, a posebno bivših pripadnika HVO-a koji su i najviše bili na Helezovom udaru. Zato je i logičan zahtjev braniteljskih udruga da novi ministar u ovom resoru bude Hrvat, što do sada nijednom nije bilo. Hrvat do sada nikada nije bio ni entitetski premijer, a ako bi eventualno u pregovorima Hrvati dobili tu poziciju, Bošnjak bi bio predsjednik FBiH.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading