Select Page

BiH dodijeljen status kandidata za članstvo u EU

BiH dodijeljen status kandidata za članstvo u EU

Čelnici Europske unije jednoglasno su u Bruxellesu donijeli odluku o dodjeli kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina formalno je 15. veljače 2016. godine predsjedništvu Vijeća EU podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon što je BiH predala zahtjev za članstvo, u prosincu 2016. godine, Europska komisija poslala je BiH detaljan Upitnik, a nakon 14 mjeseci u veljači 2018. godine BiH je predala ispunjen Upitnik.

Na odgovorima je radilo više od 1.300 predstavnika različitih razina vlasti. Odgovoreno je na 3.897 pitanja kao i 655 dopunskih, navodi Fena.

Sadržaj odgovora poslužio je kao osnova za donošenje odluke o tome je li BiH zaslužila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Taj korak, iako tehničke naravi, ponovno je otvorio perspektivu članstva u EU. Ipak, tek danas donesena je politička odluka o kandidacijskom statusu, a sada bi trebala nastupiti i faza otvaranja pristupnih pregovora.

Europsko vijeće ima konačnu riječ kad se radi o proširenju, uključujući dodjelu statusa kandidata i početak pristupnih pregovora s nekom od potencijalnih budućih članica Unije.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading