Select Page

Parlament FBiH podržao zabranu pušenja na javnim mjestima

Parlament FBiH podržao zabranu pušenja na javnim mjestima

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje odobren je većinom glasova na jučer održenoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Nacrt je odobren, a Federalna vlada zadužena je da pri izradi konačnoga prijedloga uvaži primjedbe i sugestije izrečene u jučer održanoj parlamentarnoj raspravi. Većina primjedbi nalaže zakonodavcu da propiše prostore u kojima uživatelji duhana mogu pušiti.

Prema obrazloženju Snježane Bodnaruk iz Federalnoga ministarstva zdravstva, predloženi zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, regulira, odnosno zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, čak i u privatnim autima ako su u njima maloljetne osobe. Za prekršitelje odredbi o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru zakon predviđa novčane kazne od 100 KM fizičkim osobama, dok su pravnim osobama kazne nijansirane u rasponu od 2.000 do 5.000 KM. Predviđene su i veće kazne privatnim osobama vezano za nedopušteno prodaju duhanskih proizvoda i druge prekršaje u ovoj djelatnosti.

Zakon regulira i prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade s duhanskom industrijom, sadržaj duhanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duhana.

Bodnaruk je rekla da će na da će na kutijama cigareta stajati velika kombinirana upozorenja o opasnosti duhanskoga dima po ljudsko zdravlje.

Nacrt zakona usklađen je s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, međunarodnim dokumentom koji ima supremaciju nad nacionalnim zakonodavstvom, dodala je.

Ta konvencija obvezuje zemlje potpisnice na zaštitu zdravlja stanovništva od svih oblika izloženosti duhanskom dimu.

Tekst je usklađen i s nizom drugih dokumenata iz ove oblasti i rađen je multisektorski, pod pokroviteljstvom Europske komisije, kao i u suradnji s udruženjima pacijenata.

Usklađen je s propisima Europske unije, rekla je Snježana Bodnaruk.

fena

OGLASI

Loading