Select Page

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 8. studenog

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj 8. studenog

Predsjednica Republike raspisala je parlamentarne izbore za 8-i studenog. Sve kandidate koji žele biti zastupnici u osmom sazivu Hrvatskog sabora – predsjednica je u poslanici pozvala da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije.

Nakon objave datuma teče zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu. Nakon toga 48 sati predviđeno je za moguće žalbe, a onda počinje službena kampanja. Poslanicu predsjednice Republike Hrvatske u povodu Odluke o raspisivanju parlamentarnih izbora 2015. donosimo u cijelosti.

Hrvatice i Hrvati, hrvatske državljanke i državljani u domovini i svijetu,

danas sam, sukladno svojim ustavnim ovlastima donijela Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora. Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenoga ove godine. Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobija puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.

Osobito želim pozvati najmlađe birače i one koji prvi put biraju. Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije. U središtu izbora upravo ste vi – birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti. Stoga, izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost. No, pored vas koji imate pravo glasa, ništa manja odgovornost ne leži na sudionicima izbornog procesa: svim kandidatima koji žele biti zastupnici u 8. sazivu Hrvatskoga sabora.

Pozivam sve koji će se natjecati za glasove birača da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije. Hrvatska je umorna od nepotrebnih sukoba i jalovih rasprava. Političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate, stoga pozivam na politički korektna sučeljavanja argumentima o tome kako ćemo zajedničkim naporima, uključivom politikom graditi bolje sutra za sve naše građane. Pritom posebice naglašavam njegovanje kulture dijaloga i duha zajedništva. Došlo je vrijeme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti.

A budućnost je prepuna izazova koji traže usklađeno djelovanje svih društvenih dionika pa i uprezanje svih njihovih različitosti za dobrobit države, jer nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih i strateških pitanja. Natječući se za povjerenje birača ne žrtvujte prostor za prijeko potreban dijalog. Jer samo ozbiljan i odgovoran dijalog može nam omogućiti potrebno zajedništvo u nošenju s izazovima te izgradnji moderne hrvatske države. Naravno, demokracija živi na zdravoj i kompetitivnoj raspravi u kojoj se poštuju mišljenja drugih.

I u ovoj izbornoj utrci od velike će važnosti biti i uloga medija, čija je zadaća biračima pružiti jasne informacije u cilju olakšanja donošenja njihove izborne odluke. Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu ‘porote nacije’ u ovoj izbornoj utrci. Vaša uloga u društvu od neprocjenjivog je značenja. Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest. Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani, izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine.

Posušje.net

OGLASI

Loading