Select Page

Pavković: Dječji doplatak ne bi trebao biti pomoć bankama

Pavković: Dječji doplatak ne bi trebao biti pomoć bankama

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković uputio je Inicijativu Vladi Federacije BiH za izmjenom Pravilnika o ostvarivanju prava na dječji doplatak u dijelu koji se odnosi na obvezu da svako dijete koje ostvaruje pravo na doplatak mora imati otvoren bankovni račun pri čemu značajna sredstva za ove namjene uzimaju banke, umanjujući obiteljima s djecom iznos doplatka.

„Nakon stupanja na snagu Zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom, Vlada Federacije BiH je temeljem istog donijela Pravilnik za ostvarivanje dječjeg doplatka kojim je, između ostaloga, propisana obveza otvaranja tekućeg računa u banci za svako dijete u obitelji koje ima pravo na dječji doplatak. Ne samo da je, po mom mišljenju, takva nepotrebna odredba stvorila probleme roditeljima i skrbnicima, već je i umanjila iznos dječjeg doplatka.

Ako dječji doplatak iznosi nešto više od 113 KM, onda je on manji za cca 6 KM mjesečno, koliko u prosjeku iznosi mjesečna naknada banaka za usluge vođenja tekućeg računa.

Ako iznos dječjeg doplatka planiran u Proračunu Federacije BiH  na razini godine iznosi 100 milijuna KM, onda nije teško izračunati da od tog iznosa oko 5 milijuna KM završi kod banaka za usluge vođenja tekućeg računa“, naveo je Pavković u Inicijativi kojom traži da se sredstva namijenja djeci uplaćuju na račune roditelja odnosno skrbnika.

„Ovo je socijalna mjera i Zakon o materijalnoj potpori obitelji s djecom je donesen kako bi se pomoglo socijalnio najugroženijim obiteljima, a ne bankarskom sektoru, te tražim od Vlade Federacije BiH da izmjeni Pravilnik kojim je definirano pravo za ostvarivanje dječjeg doplatka te da se omogući da roditelji odnosno skrbnici djece koja ostvaruju navedeno pravo, mogu primati odobrena sredstva na svoj tekući račun, jer roditelji/skrbnici i raspolažu tim sredstvima“, naveo je Pavković i Inicijativu za izmjenu Pravilnika koju je adresirao na Vladu FBiH.

OGLASI

Loading