Select Page

PDP: Lider koalicije s NULA mandata!

PDP: Lider koalicije s NULA mandata!

Može li činjenica da najglasniji promotori nove koalicije na državnoj razini dolaze iz PDP-a ukazivati na dvojbe koje oko koalicije imaju „seniori“ i „politički teškaši“ iz SDS-a. Upadljivo je neobično da se recimo Ognjen Tadić, Mirko Šarović ili Aleksandra Pandurević ne ističu u javnosti oko sarajevskog političkog projekta formiranja vlasti bez SNSD-a, dok je Branislav Borenović postao novi miljenik sarajevskih medija.

Projekt sarajevskih političkih stranaka

Najavljena koalicija na državnoj razini koju čine „SDA-DF-Savez za promjene“ definitivno je projekt sarajevskih političkih stranaka kojemu su se priključili političari iz RS-a. U isto vrijeme, najenergičniji promicatelji ove koalicije u medijima su funkcioneri PDP-a!

Federalni mediji su preplavljeni izjavama ne samo Branislava Borenovića, koji je donekle poznat javnosti u Federaciji, nego i Igora Crnadka pa i nekog Dragiše Delića itd.
Tako se u sarajevskim medijima nižu izjave poput: “Ako HDZ ne može bez SNSD-a neka im iz hrvatske kvote da jedno ministarsko mjesto”.
Ili druga izjava (B.Borenović, PDP) koja je također liderski bombastična: “SNSD će sa 6 zastupnika biti odlična opozicija da još odgovornije radimo” – reče čovjek koji predstavlja stranku s NULA mandata u Parlamentu BiH.

U Parlamentu NEMAJU zastupnika

Prema izbornim rezultatima (www.izbori.ba) koalicija PDP-NDP (PDP-Ivanić/Borenović i NDP-Čavićeva stranka) je zajedno osvojila jedan (!) mandat u Parlamentu BiH. Taj osvojeni mandat je pripao Momčilu Novakoviću iz NDP-a, što znači da euforični PDP ima NULA zastupnika u Parlamentu BiH.
Naravno, nismo zaboravili da PDP ima, prije svega zahvaljujući SDS-ovim glasačima, člana Predsjedništva BiH (Ivanić). S druge strane, koalicija s PDP-om nije pomogla SDS-u i Ognjenu Tadiću da osvoji poziciju Predsjednika RS-a, koja je danas jako sidro preko kojega Dodik okuplja vlast u RS-u.

Javno isticanje Borenovića, Crnadka, Delića itd. kao najglasnijih promotora saveza na državnoj razini može sugerirati da prvoligaški političari iz SDS-a imaju dvojbe oko ispravnosti aktualnog političkog smjera. Racionalan bi bio njihov strah za poziciju kod biračkog tijela u RS-u. SDS, kao jedina velika stranka u RS-u pored SNSD-a, ima prostora za značajan pad podrške birača ukoliko budu uvučeni u koaliciju koju Dodik, uz pomoć medija, već uspješno prodaje kao „naguživanje“ SDS-a sarajevskoj politici.

S druge strane, računica PDP je bitno drukčija. S koalicijom na državnoj razini može dobiti nesrazmjerno veliki prostor u medijima i preko Ivanića nesrazmjerno veliki kolač u vlasti na državnoj razini, a istodobno bi s obzirom na njihovu glasačku bazu, šteta mogla biti prihvatljiva.

Poskok.info

OGLASI

Loading