Select Page

Pelješki most spreman za otvaranje

Pelješki most spreman za otvaranje

Nakon više od 300 godina sutra će se jug Hrvatske spojiti s ostatkom zemlje – pred nama je svečano otvorenje Pelješkog mosta.

Najveći infrastrukturni projekt jednako važan za Hrvatsku i Europsku uniju od sutra će uvelike olakšati promet na krajnjem jugu.

– Vi svi koji živite ovdje znate kolike su gužve tijekom ljetnih mjeseci. Hrvatska ostvaruje svoj suverenistički potez, potez povezivanja teritorija i mi smo izrazito ponosni na to, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

– Teško je, naravno to opisati svima onima koji ne žive na krajnjem jugu Hrvatske koliko je ovo bitno i važno za sve nas, ali nekako se osjeća jedna dobra vibra u zraku i ja vjerujem da će sutra cijela Hrvatska disati s Pelješkim mostom i s ceremonijom konačnog spajanja krajnjeg juga Hrvatske, rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Otvorenje Pelješkog mosta događaj je koji će ući u povijest. Velik je interes svih onih koji bi htjeli biti na takvoj svečanosti – i na mjestu gdje će se održavati svečanost i na brodicama s kojih će se sve to pratiti s mora, stoga su poduzete sve sigurnosne mjere.

Prošlog tjedna Vlada je donijela konačnu odluku o konačnom i službenom nazivu mosta, tako je danas ovdje postavljena nova prometna ploča s konačnim imenom “Pelješki most” – most koji će zauvijek spojiti ovaj hrvatski teritorij.

Zbog važnog događaja pazi se na sve detalje. U Komarnu je dopremljen najveći agregat HEP-a koji zajedno s još dva na mostu u slučaju potrebe u roku od 60 sekundi mogu napajati most i sva naselja u njegovoj blizini. Postavljene su i pozornice za ceremoniju otvorenja, kao i sva tehnika za sutrašnji izravan prijenos putem HRT-a, čiji su tehničari sve pripremali tijekom cijelog dana.

– Oko 80 ljudi iz tehnike koji će ostvariti, realizirati tehnički dio prijenosa i tu smo s dva agregata strujna, s dvoja reportažna kola, jedna su s jedne strane mosta, druga su s druge strane mosta. Radi se sa sve skupa četrnaest kamera, rekao je Nikola Bonačić-Krešić, voditelj odjela TV terenska tehnika.

Hrt. Hr

OGLASI

Loading