Select Page

Pet godina UGP – a

Pet godina UGP – a

Deveta skupština Udruge gospodarstvenika Posušje održana je danas u restoranu „Staza“ na Blidinju. Udrugu gospodarstvenika Posušje utemeljilo je trinaest vlasnika tvrtki, 29. listopada 2011. godine, pa je ovom svečanom skupštinom obilježeno pet godina djelovanja Udruge.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice za poseban doprinos Udruzi prvom predsjedniku UGP-a Veljku Lončaru i prvom predsjedniku Upravnog odbora Marinku Šegi.

Na samom početku sve okupljene je pozdravio predsjednik UGP –a Ivan Pavković Šišović te čestitao svim članovima petu godišnjicu Udruge gospodarstvenika Posušje. „ Svima i zahvaljujem što su odvojili dio svoga vremena i sredstava, te se aktivno uključili u rad na promicanju društveno odgovornog poduzetništva kao i na inicijativama i aktivnostima koje smo kao Udruga poduzimali na stvaranju povoljnih uvjeta za poslovanje te stvaranju boljih uvjeta života u našem Posušju“, kazao je Pavković.

660 milijuna KM prihoda i 98 novozaposlenih

Udrugu gospodarstvenika Posušje je utemeljilo 13 gospodarskih društava. Danas su u Udruzi 44 člana, a s vlasnički povezanim tvrtkama tu je 56 gospodarskih društava.

Prihod članova Udruge i vlasnički povezanih tvrtki u 2015. godini bio je 660 milijuna maraka, što je 85 posto prihoda svih gospodarskih društava u Posušju. Posebice valja istaknuti, da su tvrtke Udruge tijekom 2015. godine povećale broj zaposlenih za novih 98 zaposlenika i ukupan broj zaposlenih na kraju 2015. godine iznosio je 1.750 zaposlenika, što je 63 posto zaposlenih u svim gospodarskim društvima u Posušju.

Prihod naših članova od izvoza povećan je za čak 43,5 posto u odnosu na 2014. i on je bio 128,5 milijuna maraka u 2015. godini, što je oko 20 posto ukupnog prihoda.

Doprinos lokalnoj zajednici

Članovi Udruge dali su i daju značajan doprinos u rješavanju nekih bitnih pitanja, kako za gospodarstvo, tako i za sve stanovnike Posušja, a kao društveno odgovorni gospodarstvenici podržali su sve značajnije humanitarne, sportske, kulturne i druge projekte u općini Posušje.

Prvih pet godine Udruge obilježilo je donošenje Odluke o izgradnji autobusnog kolodvora kojeg bi nakon izgradnje poklonili općini Posušje, aktivnosti oko povratka Zemljišno-knjižnog ureda u Posušje, aktivnosti kojih je rezultat smanjenje naknade za općekorisne funkcije šuma za 30 posto, aktivnosti kojih je rezultat zaustavljanje povećanja komunalne naknade za 125 posto, inicijativa i aktivnosti oko rekonstrukcije ili izgradnje novog graničnog prijelaza Osoje – Vinjani Gornji. „ Do konačne rekonstrukcije prijelaza i uspostave prometa roba, uspjeli smo dogovoriti promet praznih teretnih vozila preko tog prijelaza i on je omogućen od 25. siječnja 2016. godine“, istaknuo je predsjednik UGP – a Ivan Pavković.

Istaknute su aktivnosti po pitanju ukidanja odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Gorica na rok od 4 mjeseca, inicijativa i aktivnosti oko izrade Studije usklađenosti tržišta rada i sustava obrazovanja, postavljanje i održavanje sustava bežičnog interneta na Trgu hrvatskih branitelja, inicijativa i aktivnosti po pitanju naredbe ravnatelja UNO-a o carinjenju roba iz Azije i Afrike samo u četiri Carinske ispostave. Nakon sastanaka kod hrvatskog člana predsjedništva BiH Dragana Čović po tom pitanju ta naredba je ukinuta.

Među postignutim ciljevima su i inicijativa za konačno rješenje postupka privatizacije državnih poduzeća u općini Posušje ili pokretanje stečaja u tim poduzećima, inicijativa za izdvajanje dijela sredstava naplaćenih iz poreza na dobit za poticanje malih i srednjih poduzeća u ŽZH, inicijativa za izjednačavanje uvjeta kupnje građevinskog zemljišta van poslovnih zona s uvjetima u poslovnim zonama, te inicijativa za izmjenama Odluke o porezu na tvrtku ili naziv.

„Isto tako, članovi naše Udruge, kao društvo odgovorni gospodarstvenici, financirali su djelomice ili u potpunosti neke projekte od općeg značenja za Posušje, od kojih posebice valja izdvojiti potpunu sanaciju prostorija odjeljenja osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, rekonstrukciju sanitarnih čvorova u osnovnoj školi u Rakitnu, u srednjoj i osnovnoj školi u Posušju te donacije računalne i druge opreme, kao i određenih proizvoda za izvođenje praktične nastave u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju“, kazao je Pavković.

Suradnja s vlastima

Institucije vlasti, nažalost, vrlo često nemaju razumijevanja i ne daju podršku poduzetnicima te ne poduzimaju odlučnije mjere u rasterećenju gospodarstva od poreznih i neporeznih nameta, iako su deklarativno svi za reforme koje vode k tome cilju. „ Međutim, nas takav odnos neće pokolebati i mi ćemo zajedno s našim partnerima i kolegama gospodarstvenicima, iz bližeg i daljnjeg okruženja uz podršku bankarskog sektora, nastaviti ulagati i otvarati nova radna mjesta kako bi ojačali svoje pozicije i povećali konkurentnost, kako na domaćem, tako i na tržištu Europe“, naglasio je Pavković.

Na ovoj skupštini su se obratili i predsjednik Vlade Zapadnohercegovaške županije Zdenko Ćosić koji je pohvalio odlične rezultate posuških tvrtki, te je obećao da će podržati danas izneseni prijedlog da dio prihoda poreza na dobit ode na poticaj za poduzetništvo.

Općinski načelnik Branko Bago je kazao kako su privatne tvrtke jedan od stupova našega društva, te se zahvalio gospodarstvenicima za doprinos u našem Posušju, kako na području svojih djelatnosti, tako i na svesrdnoj pomoći lokalnoj zajednici kroz podržavanje projekata iz svih područja društvenog života. „Ono što općinske vlasti mogu obećati je podrška svim inicijativama koje dolaze ispred UGP- a“, kazao je Bago.

posusje.net

OGLASI

Loading