Select Page

Održan sastanak s predstavnicima lovačkih društava s područja općine Posušje

Održan sastanak s predstavnicima lovačkih društava s područja općine Posušje

Jučer je načelnik Ante Begić održao sastanak s predstavnicima lovačkih društava s područja općine Posušje. Ispred LD „Radovanj“ nazočili su Mario Tomić i Mario Mitar, LD „Jarebinjak“ Željko Miličević i Ante Rezo te ispred LD „Milan Mikulić Bikan“ Ivan Jurišić.

Razgovaralo se o stanju u lovstvu, radu društava te izazova s kojima se susreću.

Kao dominantan problem istaknuli su krivolov, odnosno ponašanje pojedinaca koji nisu članovi društava te samoinicijativno bez kontrole vrše odstrel divljači ugrožavajući pritom i živote lovaca, rekreativaca ali i nerijetko stanovništva, s obzirom da se krivolov zna odvijati i blizu naseljenih mjesta. Posebno izražen problem ove vrste je u Parku prirode Blidinje. Riječ je o velikoj površini udaljenoj od većih središta što dodatno usložnjava učinkovitost sankcioniranja. Ovaj faktor se pokazao kao otegotan i za bilo kakve planove ozbiljnijeg razvoja lovnog turizma koji, s obzirom na resurse s kojima raspolažemo, bi mogao zaživjeti na području općine Posušje. Za rješavanje ove problematike, kako je zaključeno, potrebno je aktivno zajedničko sudjelovanje više institucija s lokalne ali i županijske razine, kako bi se uz mjere prevencije osigurao i mehanizam učinkovitog sankcioniranja. Na tome će se i ubuduće raditi.

Na sličnom tragu, radi sigurnosti stanovništva, iznijeta je inicijativa izuzimanja dijela prostora oko Topale iz lovnog područja, jer kako je navedeno, riječ je o naseljenom području.

Gosti su također iznijeli i izazove s kojima se susreću vezanim uz financiranje, s obzirom se ne bave profitabilnom djelatnošću, a zakonski imaju obvezu osiguranja sredstava za plaće lovočuvara i materijalnih sredstava za njegov rad.

Načelnik Begić najavio je nastavak potpore radu lovačkih društava u skladu s proračunskim sredstvima te je ponudio mogućnost logističke pomoći pri pisanju projekata putem kojih bi se unaprijedio njihov rad i rad na terenu u vidu uređenja prostora koji bi mogli služiti ne samo lovcima već i cjeloj zajednici. Gosti su pozdravili ovaj prijedlog i već su dogovoreni sljedeći koraci u provedbi.

Na kraju je zaključeno kako će se aktivna suradnja Općine i lovačkih društava nastaviti i u budućnosti.

OGLASI

Loading