Select Page

PLANTAŽE SMILJA: Perspektivni biznis koji zaustavlja iseljavanje nagovještava bolje dane i dobru zaradu

PLANTAŽE SMILJA: Perspektivni biznis koji zaustavlja iseljavanje nagovještava bolje dane i dobru zaradu

Kako je nekad hercegovački duhan bio izvor zarade danas bi se to moglo reći za smilje koje polako ali sigurno osvaja mnoge oranice i vrtače, i ne samo to.

Danas već u Hercegovini postoje ozbiljni proizvođači koji imaju zasađene velike površine i broj sadnica izražen u stotinama tisuća. Na brdu Kljenak povrh Mostarskog Blata strojevima koji drobe kamen uređena je parcela od pet hektara gdje je posađeno 130.000 sadnica a u u pripremi je još sedam i pol hektara zemlje, što će u konačnici činiti površinu od oko 13 hektara, odnosno 130.000 kvadrata. Uz samu plantažu niče i objekt u kojem bi trebala proraditi uljara gdje bi se odvijala sama prerada ubranog ljekovitog bilja.

plantaze-smilja-0623815

Mnogi poljoprivrednici su se odlučili za proizvodnju ovog ljekovitog bilja i zasadili su površine gdje stane od 10 d0 30 tisuća sadnica. Zadovoljni su dosadašnjim stanjem na svojim njivama te se spremaju za berbu koja bi im najvjerojatnije mogla donijeti oko 4 konvertibilne marke po ubranom kilogramu ove ljekovite biljke. Što se tiče otkupa bilja proizvođači tvrde da imaju osiguran plasman ali da bi sve to išlo na jedan još veći i profesionalniji nivo potrebne su uljare s kojima bi se sklopili poslovni otkupa i plasiranja bilja. Kako sada stvari stoje takvo nešto će se i dogoditi jer su neke stanice odnosno uljare već u izgradnji.

plantaze-smilja-0623115

Bilo kako bilo, izgleda da bi ‘novi biznis’ u Hercegovini mogao uzeti sve većeg maha s obzirom da se ovdje mogu proizvesti značajne količine vrlo kvalitetnog smilja za kojim žude europske kozmetičke kompanije, a bude li cijena onakva koja bi mogla zadovoljiti vrijedne poljoprivrednike ne sumnjamo da bi Hercegovina uskoro bila ispunjena lijepim i ugodnim mirisom ove vrijedne i ljekovite biljke.

abcportal.info

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading