Select Page

PROVEDENA ANKETA Roditelji u ZHŽ-u žele da im djeca krenu u školu u rujnu, a ne u siječnju

PROVEDENA ANKETA Roditelji u ZHŽ-u žele da im djeca krenu u školu u rujnu, a ne u siječnju

Najveći broj roditelja djece koja trebaju krenuti u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja u Zapadnohercegovačkoj županiji smatra kako nastava treba početi u rujnu, a ne u siječnju kao što je to do sada bio slučaj, pokazala je anketa koju je resorno ministarstvo ove županije provelo među roditeljima.

Prema riječima predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, veliki broj anketiranih roditelja uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja smatra potpuno nepotrebnim. “O ukidanju devetogodišnjeg obrazovanja trenutačno ne možemo govoriti, međutim, hoće li u prvi razred ove godine djeca krenuti u rujnu ili pak u siječnju, bit će poznato do kraja ovoga tjedna”, tvrdi za “Večernji list” Ćosić. Ističe kako je riječ isključivo o tehničkim detaljima koji će presuditi o terminu polaska u školu. Početak nastave u rujnu za prvašiće traži i trinaest predsjednika roditeljskih vijeća osnovnih škola Zapadnohercegovačke županije koji su u svojem pismu javnost pozvali na potpisivanje peticije u sve četiri općine ZH županije, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba

Do kraja tjedna će biti poznato idu li prvašići u razred u rujnu ili siječnju

“Roditeljska vijeća osnovnih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji organiziraju peticiju kojom žele iznijeti stav roditelja vezano za polazak djece u prvi razred osnovne škole. Već tri godine nastava za prvašiće izvodi se po skraćenom izvedbenom planu i programu. To je stvorilo velike probleme u praksi koji se itekako reflektiraju na nastavu u drugom razredu, a i u kasnijem školovanju”, navodi se u pismu predsjednika roditeljskih vijeća. Nadalje ističu kako je nastava u prvom razredu po “skraćenom programu” izgubila na kvaliteti, što potvrđuju učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi i roditelji. “Dakle, umjesto 1. rujna, učenici prvoga razreda u školu polaze sredinom ili čak krajem siječnja. Umjesto 35 nastavnih tjedana, koliko se nastava odvija u svim ostalim županijama u Bosni i Hercegovini, naši prvašići gradivo trebaju obraditi u 20 nastavnih tjedana”, još su jednom ponovili predsjednici roditeljskih vijeća osnovnih škola ZHŽ-a.

Navode kako je cilj prvog polugodišta socijalizacija djece i njihovo prilagođavanje novoj okolini. Njegovim ukidanjem djeca se suočavaju s preopterećenim programom u drugom polugodištu, što kod njih izaziva stres jer se ne mogu nositi sa zadacima – svaki dan novo slovo. “Svuda u svijetu učenici kreću na nastavu u rujnu, samo u našoj županiji prvašići kreću u siječnju, što znači da djeca nemaju sadržaje koji su uobičajeni u prvom polugodištu. Naši prvašići nemaju Dane kruha jer se oni održavaju u listopadu, nemaju priredbu povodom sv. Nikole u prvom razredu i, što je najtužnije, nemaju božićnu predstavu. Ukidajući nastavu u prvom polugodištu, našim prvašićima ‘ukrali smo’ Božić u školi”, kažu predsjednici roditeljskih vijeća te zaključuju da će se peticija o početku nastave za prvašiće u rujnu na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja potpisivati od 28. lipnja do 5. srpnja.

vecernji,.ba

OGLASI

Loading