Select Page

Plenković: Blizu smo dogovora, Petrov: Usuglasili smo se oko sedam Mostovih jamstava

Plenković: Blizu smo dogovora, Petrov: Usuglasili smo se oko sedam Mostovih jamstava

Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio još uoči izbora i mislim da smo tu blizu dogovora o svim pitanjima, ovisno o hodogramu njihove provedbe, poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon pet i pol sati dugih pregovora s Mostom. Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je kako postoji razlog za optimizam jer su se usuglasili oko gotovo svih sedam jamstava Mosta.

– Postoje detalji koji će se završavati sljedećih dana. Ono što je bitno otvorili smo sada i temu vezanu za glavne programske postavke i smjernice za buduću Vladu kako je mi vidimo i kako je vidi HDZ. S druge strane je ustrojstvo Vlade koje do sada nismo otvarali sada smo kratko i načelno čuli od gospodina Plenkovića i njegove ekipe kako oni taj dio vide, a mi se moramo posavjetovati unutar Mosta – kazao je Petrov te dodao kako se nada da će pregovori brzo biti privedeni kraju. – Postoje razlozi zbog kojih mogu očekivati da će se sve brzo završiti – naglasio je Petrov.

Na pitanje koji su Mostovi uvjeti provedivi u 30 dana, Petrov je odgovorio da se u 30 dana neće riješiti pitanje isključivog gospodarskog pojasa i smanjenja pretplate HRT-a.

– Te stvari će imati jasan hodogram aktivnosti, vremena u kojima će se te aktivnosti odvajati i nakon toga sprovesti u djelo. Naši zahtjevi su tek znak u kojem bi trebala ići buduća vlada. Neke stvari su po svojoj prirodi i male i velike. Velike jer po prvi put možemo reći da su se promjene počele događati i da imamo suglasje iz HDZ-a da su te promjene potrebne i to nas veseli – kaže Petrov kojem je drago što u zadnjih dva tjedna vlada samo jezik argumenata.

Na pitanje je li na stol došla i podjela resora, Plenković je rekao kako je HDZ predstavio viziju budućeg ustroja vlade.

– Od predsjednika vlade, potpredsjednika, broja ministarstava, resora. Tu bi, prema našem viđenju došlo do određenih modifikacija u odnosu na postojeći ustroj. Nije to pretjerano drugačije nego sada. Htjeli bismo da ustrojstvo vlade reflektira prioritete našeg programa. To je ono što je najbitnije i htjeli bi da Most prouči taj prijedlog i da konačni prijedlog ustroja buduće vlade bude donesen konsenzualno i da se rad temelji na zajedničkim postavkama – kaže Plenković. Nije se, dodaje, govorilo o tome kome će pripasti Ministarstvo gospodarstva koje žele obje stranke, to će doći na red u sljedećim danima.

– Kada se dogovorimo onda ćemo ovisno o broju ukupnih članova Vlade razgovarati o broju ministara sukladno participaciji. Najbitnije da smo u ovom trenu gotovo sigurno u situaciji da imamo dovoljan broj zastupnika koji bi nam omogućio parlamentarnu većinu – naglašava Plenković koji kaže da nije nužno da u srijedu predsjednici dođu s potpisima.

– Ovo doživljavamo kao prve inicijalne konzultacije. Čim naš dogovor bude dovoljno čvrst i stabilan, tada ćemo uz odgovarajući broj potpisa tražiti povjerenje predsjednice za sastav buduće Vlade. držimo se ustavnih rokova. Oni kreću od sutra. Razgovor će sljedećih dana trajati usporedno u više formata. Svaki dan ćemo razgovarati – pojasnio je Plenković. Osvrnuo se i na izjave bivšeg člana HDZ-a Željka Glasnovića.

– Njegove su izjave neprimjerene. Protiv sam bilo koje isključivosti i krajnosti. trenutni problemi na Filozofskom fakultetu trebaju se riješiti u okviru zakona i institucija. U ovom trenutku imamo dovoljno potpisa i bez njegovog potpisa, ali vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme – zaključio je Andrej Plenković.

“Imat će sigurno dovoljan broj potpisa”

Danas je iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović potvrđeno da će u srijedu na Pantovčaku početi konzultacije o mandataru nove Vlade. Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je danas da će predsjednik stranke Andrej Plenković imati dovoljan broj potpisa za konzultacije kod predsjednice Republike.

– Imat će sigurno dovoljan broj potpisa – kazao je Brkić novinarima ispred središnjice HDZ-a.

N1 doznaje pak kako Plenković nema namjeru donijeti predsjednici potpise na uvid tijekom prvih konzultacija.

Da se skupljaju potpisi za Plenkovića, novinarima je potvrdio i tehnički ministar turizma Anton Kliman. – Svakako, ono što moramo učiniti jest da definitivno damo potporu predsjedniku Plenkoviću – kazao je Kliman novinarima nakon izlaska iz središnjice HDZ-a, u kojoj je dao svoj potpis Plenkoviću za mandatara buduće Vlade.

Kliman: Za HDZ će svi potpisati

Nije znao decidirano odgovoriti na upit hoće li HDZ prikupiti dovoljno potpisa do srijede, no smatra da će vjerojatno svoje potpise, osim HDZ-ovaca, dati i svi drugi sudionici u pregovorima – Most i nacionalne manjine. – Za HDZ će svi potpisati, a vjerojatno i ostali sudionici u pregovorima. Mislim da tu neće biti problema i da ćemo imati stabilnu Vladu jer je pred nama u iduće četiri godine izazovno vrijeme – rekao je Kliman.

U HDZ-u bio i Mostov Šimić

Upitan vidi li se ponovno u novoj Vladi, odgovorio je kako se “sada ne vidi nigdje”.

U središnjici HDZ-a prijepodne je na sastanku bio i mostovac Miroslav Šimić koji je novinarima samo kratko rekao da se razgovaralo o strukturi nove Vlade. Nije želio iznositi detalje dok njegova stranka o tome ne kaže svoje mišljenje.

Kako prenosi N1, zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović potvrdila je kako je potpis već dala Andreju Plenkoviću. Nedugo nakon nje i tehnički ministar Oleg Butković je kazao kako će dati svoj potpis.

– Došao sam dati potpis Plenkoviću za mandatara. Hoću li ja biti ministar? Saznat ćete na vrijeme – kazao je Butković.

– Naravno da ću dati potpis Plenkoviću za mandatara – rekao je Zlatko Hasanbegović.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading