Select Page

Plenković nakon sastanka: ‘Nije bilo nikakve stihije’

Plenković nakon sastanka: ‘Nije bilo nikakve stihije’

Splitu se održao sastanak kriznog stožera na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.

Premijer je na sastanak uranio punih sat vremena, a dočekao ga je ministar unutarnjih poslova. Plenković je prilikom dolaska djelovao zabrinuto, javlja N1.

Plenković je na press konferenciji nakon sastanka najprije zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji, državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ali i građanima i članovi Torcide koji su pomogli u gašenju požara koji je sada, 30-ak sati nakon, u najvećoj mjeri lokaliziran.

Kazao je kako u gašenju trenutno sudjeluje 159 vatrogasnih vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika hrvatske vojske, a nove jedinice stižu iz središnje Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije. Naglašava kako solidarnost uz kvalitetnu organizaciju na razini cijele Hrvatske funkcionira. Iz situacije će, kaže, ‘izvući pouke i unaprijediti mehanizme nadležnih službi’.
– Kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima. Hrvatska je mediteranska zemlja, nismo jedini koji smo pogođeni požarima – dodao je. Što se materijalne štete tiče, 10-ak objekata u potpunosti su izgorjeli. Kada se proglasi elementarna nepogoda, za naknadu štete sredstva će se naći u zalihama državnog proračuna.

Ponovio je kako je sustav jako dobro funkcionirao, međunarodna pomoć nije potrebna, i kako se u internetskoj eri često prenose netočne informacije i širi panika.

Zanijekao je da je vojska prekasno reagirala, a uključenost građana komentirao je kao dobrodošlu ali samo ako je komplementarna sa stručno osposobljenim i adekvatno opremljenim kadrom.
– Nije bilo nikakve stihije – zaključio je Plenković.

U Split je stigla i predsjednica republike te vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, koja je zbog šokantnih događaja u Hrvatskoj prekinula službeni posjet Austriji. Nakon sastanka premijer će obići najkritičnija mjesta.

Ondje bi se mogao suočiti s nezadovoljnim građanima čija je imovina stradala u plamenu, nakon što su bili prepušteni samima sebi.

Podsjetimo, požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske četvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gdje vojska, vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading