Select Page

Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH

Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH

Predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora održao se večeras u prepunoj sportskoj dvorani “Dalibor Perković Dali” u Livnu. Pored zajedničke kandidatkinje HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Borjane Krišto, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića, na skupu je sudjelovao i obratio se hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto se zahvalila na svemu što dužnosnici Vlade RH čine za opstojnost i opstanak hrvatskog naroda na svim prostorima u BiH, posebno na potpori za ustavnu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje. Zahvalila se Krišto predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plankoviću i njegovom izaslanstvu na dolasku u Livno.

„U ove izbore idemo po neizmjenjenim izbornim pravilima, to znači da u Federaciji bošnjački narod kao mnogobrojni uvijek može izabrati dva člana Predsjedništva, što su praktično i uradili tri puta uzurpirajući poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ovaj put, Hrvatski narodni sabor BiH odlučio je ići sa jednim zajedničkim kandidatom, i tako poslati poruku svima u BiH. BiH je domovina hrvatskog naroda, samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u Predsjedništvu, istaknula je Krišto.

„BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, i svih koji u njoj žive, nepravdeno podjeljena na dva entiteta. Jedan dominantno bošnjački, drugi dominantno srpski, uz nepravednu podjelu prema jednom konstitutivnom narodu, hrvatskom narodu. Uz to, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, prava konstitutivnog naroda. Hrvatski narod ima pravo na pluralizam, hrvatski narod ima pravo svojom većinskom voljom odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štitie kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Jako je važno da nam u nedjelju 2. listopada bude imperativ izlazak na izbore. Hrvatski narod u BiH nije manjina, on je suveren, ustavotvoran, konstitutivan narod to moraju svi znati i razumjeti“, kazala je Krišto.

Vjerujem u vas, vjerujem u snagu zajedništva hrvatskog naroda koje smo mnogo puta kroz povijest pokazali, pokažimo i u nedjelju. Budimo uvijek uz svoj hrvatski narod. Zajedništvom do pobjede“, zaključila je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a koji je prevodio brojno izaslanstvo dužnosnika iz RH, na održanom večerašnjem skupu u Livnu čestitao je najprije dan Grada Livna. “Posebno mi je drago da smo večeras u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH“, poručio je Plenković i dobio gromoglasan pljesak u prepunoj dvorani “Dalibor Perković Dali”.

ABC portal. Hr

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading