Select Page

Plenković u petak u službenoj posjeti Sarajevu, u subotu u Mostaru

Plenković u petak u službenoj posjeti Sarajevu, u subotu u Mostaru

Novi hrvatski premijer u petak stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Bit će to prva posjeta novog hrvatskog premijera nekoj zemlji, a izbor BiH potvrđuje opredjeljenje novog hrvatskog premijera da mu BiH bude jedan od najvažniji aspekata u spoljnoj politici.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u diplomatskim izvorima, Plenković će sa brojnom delegacijom u Sarajevo stići u petak, a u subotu bi trebao posjetiti i Mostar.

Plenković će se u Sarajevu susresti sa najvišim bh. službenicima a kako je potvrđeno za Klix.ba Plenkovića će primiti članovi Predsjedništva BiH, a formalno će Plenkovićev domaćin biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Pored Vijeća ministara i Predsjedništva, Plenković će razgovarati i sa čelnim ljudima Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon cjelodnevne posjete Sarajevu, Plenković će u subotu posjetiti i Mostar. Sa Plenkovićem dolazi i mnogobrojna delegacija, a na radnom ručku i drugim sastancima razgovarat će se o otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

Prva sjednica nove hrvatske vlade bit će održana u četvrtak, a činjenica kako u posjetu BiH hrvatski premijer dolazi dan poslije simbolička je poruka.

“Broj jedan vanjskopolitički prioritet nove hrvatske Vlade bit će europski put BiH, funkcionalnost i kohezija BiH te zaštita ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda”, naglasio je hrvatski premijer.

OGLASI

Loading