Select Page

Počelo suđenje u aferi ‘Respiratori’; Novalićeva odvjetnica cijeli proces usporedila sa suđenjem Ivi Sanaderu

Počelo suđenje u aferi ‘Respiratori’; Novalićeva odvjetnica cijeli proces usporedila sa suđenjem Ivi Sanaderu

Pred Sudom BiH u petak je počelo suđenje visokim dužnosnicima Federacije BiH optuženim zbog sumnjive nabavke stotinu respiratora za bolnice u tom entitetu, a odvjetnica prvooptuženog, premijera Fadila Novalića, ustvrdila kako je ovo evikvivalent suđenju Ivi Sanaderu u Hrvatskoj.

Uz federalnog premijera Fadila Novalića iz Stranke demokratske akcije (SDA), njegovu zamjenicu i ministricu financija Jelku Miličević iz HDZ BiH, optuženi su i nekadašnji ravnatelj uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik tvrtke “Srebrena malina” iz Srebrenice Fikret Hodžić, koji je bio posrednik u spornoj kupnji respiratora.

Svi su se u petak izjasnili kako se ne osjećaju krivima po optužnici koja ih tereti za zloporabe službenog položaja i ovlasti i nesavjesno raspolaganje novcem iz proračuna Federacije BiH.

Po nalogu vlade Federacije BiH prošle je godine, preko uprave Civilne zaštite i uz posredovanje “Srebrene maline”, kupljeno 100 respiratora vrijednih 5,3 milijuna eura. Respiratori su trebali biti podijeljeni bolnicama u Federaciji i postavljeni na odjelima za liječenje najtežih bolesnika s dijagnozom Covid-19.

Ispostavilo se kako ti aparati, proizvedeni i kupljeni u Kini, nisu odgovarali propisanim specifikacijama, a u BiH nije bilo ni ovlaštenog servisera koji bi ih pustio u pogon. Manji broj onih koji su ipak probno korišteni bili su neispravni odnosno nisu osiguravali potrebni protok kisika.

Tužiteljstvo BiH Novalića tereti da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije kao i ovlasti premijera, osmislio cijeli plan nezakonite kupnje sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa. Novalić, Solak i Hodžić se terete i za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloporabe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pranje novca.

Ministrica financija Miličević optužena je s obrazloženjem da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, propuštajući provesti nadzor nad utroškom proračunskih sredstava.

Odvjetnica Vasvija Vidović, koja zastupa premijera Novalića, ustvrdila je u petak kako je ovo po svemu političko suđenje jer Tužiteljstvo BiH pod svaku cijenu nastoji od njega napraviti ono što je u Hrvatskoj predstavljalo suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

“Umiješali su se različiti interesi. Interesi su ulazak BiH u EU pa treba jedan takav slučaj, a bez dvojbe postoje i drugi politički interesi i to ćemo dokazati”, kazala je Vidović novinarima nakon ročišta na kojemu su se optuženi izjašnjavali o krivnji.

Dio tog navodnog projekta, ustvrdila je odvjetnica, jest i kontinuirana medijska kampanja protiv optuženih, koja se vodi mjesecima. Vidović tvrdi kako se to čini s ciljem da se optužene kriminalizira prije početka suđenja.
Odvjetnica federalnog premijera također je ocijenila kako se optužnica temelji na puno dokaza koji su pribavljeni protuzakonito, kao i da je Tužiteljstvo BiH činilo sve ne bi li onemogućilo da se respiratori stave u pogon. “Sve ćemo to dokazati tijekom suđenja”, najavila je Vidović.

Vrisak.info

OGLASI

Loading