Select Page

Počeo blagoslov polja u općini Posušje

Počeo blagoslov polja u općini Posušje

Blagoslov polja nije samo tradicija, već zahvalna molitva Svevišnjem koji je jedini istinski darovatelj svih koji mu se utječu. Ovom prigodom zahvaljujemo za sve plodove koje nam Gospodin udjeljuje preko našeg truda na poljima, ali i sav trud i rad kojim ostvarujemo za dostojan život. Također molimo da svaki naš rad bude pošten i blagoslovljen, a naš život poštovanja dostojan.

Danas je u općini Posušje započeo blagoslov polja i to na grobljima u Vinjanima – Rakića groblje, Gracu – Crkvine, Ivankovića Groblju u Rakitnu te na Ričini.

Slijedi blagoslov polja i na drugim grobljima u našoj općini, a do sada su poznati sljedeći termini:
▪️Ilijino brdo, Broćanac-Kljenak, Vir, Petrovića groblje Rakitno i Bilice Sutina Rakitno: 5. svibnja
▪️Tribistovo (L. Mandić), Bašići: 12. svibnja
▪️Batin: 19. svibnja
▪️Matkovine: 19. svibnja
▪️Triskavac: 19. svibnja
▪️Crkvine: 26. svibnja
▪️Vrbica: 26. svibnja
▪️Martića križ: 2. lipnja
▪️Novo rastovačko groblje: 16. lipnja
▪️Sobač (I. Krstitelj): 24. lipnja
▪️Krstine – Vučipolje (Petrovdan): 29. lipnja

Groblje Ričina najveće je i jedno od najstarijih grobalja u posuškoj općini. U tursko vrijeme na blagdan Svete Ružice na tom mjestu dogodio se stravični pokolj kada su Turci pobili cijeli puk za vrijeme svete mise. I danas se svake godine na blagdan Svete Ružice (prve nedjelje u mjesecu rujnu) na groblju Ričina služi sveta misa, a na ovo sveto mjesto na zavjet hodočaste mnogi vjernici ovog kraja. Svi oni sjećaju se naših predaka koji su i život svoj za vjeru svoju ostavljali. Hodočasnici su živi dokaz kako žrtva naših predaka nije bila uzaludna.

OGLASI

Loading