Select Page

Pokaznom vježbom vatrogasci Posušja obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

Pokaznom vježbom vatrogasci Posušja obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

 

Profesionalna vatrogasna postrojba Posušje je povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i obilježavanja dana Sv. Florijana, njihovog zaštitnika, izvela pokazno taktičku vježbu kojom su pokazali obučenost i koordinaciju djelatnika u stvarnim situacijama na terenu.

Svrha vježbe bila je provjera i upotreba opreme s ciljom uvježbavanja ljudstva i stjecanja rutine pri gašenju požara i spašavanja života i imovine.

Pretpostavka događaja bila je sljedeća: Na magistralnom putu M-6.1 u mjestu Rastovača dogodila se prometna nesreća zbog neprilagođene brzine i došlo je do izlijetanja vozila. Vozač zbog oštećenja vozila nije mogao napustiti vozilo bez pomoći vatrogasaca odnosno sječenja vozila, a iz prednjeg dijela vozila počeo se širiti plamen.

VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 3 VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 4

Vatrogasci u kratkom roku dolaze na mjesto nesreće, osiguravaju lokaciju te pristupaju gašenju požara u prednjem dijelu vozila gdje je uočen manji plamen. Zatim su upotrebom alata za spašavanje „HOLMATRO“ izvršili uklanjanje lijevih prednjih vrata te dijela lijevog prednjeg blatobrana, zatim cijelog krova na vozilu, nakon čega su oslobodili prostor za spašavanje i vađenje vozača iz vozila.

VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 6 VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 7

Po uspješno odrađenim zadaćama vježba je završila. Zapovjednik Ivan Milićević postrojio je sudionike vježbe i predao prijavak načelniku općine Branku Bagi koji je kao gost bio nazočan na vježbi.

VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 9 VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 8

Bago je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo organiziranošću, opremljenosti i stručnom osposobljenosti vatrogasaca. Rekao je kako su u posljednje vrijeme angažirani i aktivni na dosta drugih poslova koji se tiču općine Posušje. Također, svjestan je da su potrebna dodatna ulaganja što se tiče opreme i nabavka najmanje još jednog vatrogasnog vozila koje je neophodno s obzirom na ogromnu površinu općine Posušje.

VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 10 VATROGASCI - VJEBA 04.05.2016 1

Pohvalio je vatrogasce i njihov rad, kao i policijske djelatnike zahvaljujući kojima je Posušje sigurna sredina. Na kraju je načelnik čestitao vatrogascima njihov dan i zaštitnika Sv. Florijana i u ime mještana Posušja im se zahvalio na stručnosti, humanosti i nesebičnom trudu da se sačuvaju ljudski životi i imovina te im zaželio puno uspjeha u radu, ali isto tako da imaju što manje posla.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading