Select Page

Poljodjelci u Ljubuškom dobivaju poslovni objekt vrijedan milijun maraka

Poljodjelci u Ljubuškom dobivaju poslovni objekt vrijedan milijun maraka
Ljubuški poljodjelci i njihove kolege u zapadnoj Hercegovini, dobivaju svoj iznimno važan poslovni objekt.

Riječ je o Sabirno-distribucijskome centru u poslovnoj zoni Zvirići, objektu koji bi trebao donijeti velike i važne novine u radu i poslovanju, prije svega u plasiranju i prodaji poljoprivrednih plodova plodne i rodne ljubuške zemlje u slivu rijeke Trebižat, ali i iz drugih mjesta i prostora zapadne Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Gradnja je počela prošle godine u ožujku, završena je prva faza, površine 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora. Privode se kraju završni građevinski radovi na uređenu pristupnih prometnih trakova i dvorišta, za pet-šest dana to će biti gotovo i spremno za svečano otvaranje.

Prva faza je posve u funkciji, od 630 m2 prostora je 288 m2 rashladnih komora, što iznosi oko 1.100 m3 hladnog prostora. Uloženo je ukupno oko milijun maraka. Približno polovinu tog novca uložio je Grad Ljubuški, a u preostalom dijelu sudjelovali su Županija Zapadnohercegovačka, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Vlada Republike Hrvatske, koja je dala 500.000 kuna.

Grad Ljubuški će predati ovaj objekt PZ Plodovi zemlje, koja ima 185 svojih osnivača i plus stotinjak kooperanata koji surađuju sa zadrugom. To je ogroman broj proizvođača, koji mogu u stotinama i tisućama tona imati određenu robu. Kad se ta roba kanalizira, pripremi, pakira u prepoznatljiva pakiranja, uz određenu kontrolu kvalitete koju Zadruga ima i može pružiti, logično je i normalno da će ta roba biti tražena od strane kupaca, objašnjava Davor Vasilj, savjetnik ljubuškog gradonačelnika Nevenka Barbarića za poljodjelstvo.

Ići ćemo postupno, korak po korak, sigurno je da će se odmah jedan dio poljoprivrednih proizvođača uključiti, a drugi će postupno. Ove godine smo u nezgodnom položaju, jer nas je mraz poremetio i ne znamo što ćemo moći ponuditi. Od planiranih 8.000 tona mladoga krumpira, bit će maksimalno 4.000 tona. Toliko smo desetkovani. Već u prodaji ima mladoga krumpira iz plastenika, a sljedeći tjedan će biti i ovoga s njiva što smo uspjeli spasiti. Sabirno-distributivni centar će biti jedan novi poticaj za ljude, da stvorimo svoj proizvod, svoj brend… Krumpir će sam sebe prodati, on je kvalitetan i dobar. Već imamo zainteresiranih kupaca, oni koji su dosad otkupljivali zovu, raspituju se,  ističe Dubravko Vukojević, direktor PZ Plodove zemlje iz Ljubuškog.

Svečano otvaranje i predaja objekta PZ-i Plodovi zemlje, bit će upriličeno sredinom ovog mjeseca, uz prigodni program prilagođen mjerama zaštite od koronavirusa.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading