Select Page

Polnoćka u sarajevskoj katedrali: Isus je svjedok Božje ljubavi prema čovjeku

Polnoćka u sarajevskoj katedrali: Isus je svjedok Božje ljubavi prema čovjeku

U sarajevskoj Katedrali srca Isusova večeras je održana misa bdijenja, koja je poznata i kao mala polnoćka.

Misi u glavnom gradu Bosne i Hercegovini nazočio je veliki broj vjernika koji su došli da u zajedništvu proslave dolazak praznika Isusova rođenja, prenosi Avaz.

Svečanu misu bdijenja u svetoj noći predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom.

– Zahvalni nebesima za ovo rođenje i za dar spasenja molimo milosrđe Božje da nam oprosti naše slabosti kako bismo ponajprije na dostojan način mogli proslaviti ovo Euharistijsko slavlje i tako se pripremati za konačno vlastito obraćenje i posvećenje radi vječnoga spasenja svoga i spasenja svih ljudi – kazao je nadbiskup Vukšić.

Istaknuo je da kao kršćani vjeruju “kako cijela ljudska povijest dosiže svoj vrhunac u djetetu Isusu, koji je po svom rođenju očitovanje i svjedok Božje ljubavi prema čovjeku”.

– Kroz razdoblje priprave za Božić vjerski život kršćana bitno je obilježen očekivanjem ljudi, da se dogodi dolazak Isusa spasitelja, Boga i čovjeka, čije se rođenje na duhovan način proživljava blagdanom Božića. 

A s druge strane, obilježeno je ovo razdoblje također očekivanjem i nadom dragoga Boga, da se dogodi dolazak čovjeka u Božje društvo. To jest da čovjek prihvati Božje putove i pravila, da u skladu s njima uredi svoj život i da po njima hodi i njima se ravna – rekao je nadbiskup Vukšić.

Naglasio je i kako je svrha Isusova rođenja ponuda spasenja svim ljudima.

– A svrha našega božićnog slavlja sastoji se u tomu da se čovjek rodi u Isusu. Da se ja preporodim. Da čovjek nakon priprave doživi obraćenje. Da obraćen na nov način misli, djeluje i živi. Da bude na putu Božjemu i da u njegovu životu, nakon preporođenja, vladaju pravila kraljevstva nebeskoga. 

Da se vrati u duhovno stanje bezazlenoga djeteta Božjega te da svojim nakanama i ponašanjem bude prepoznatljiv kao slika i znak prisutnosti Boga – kazao je on.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić je svima poželio sretan Božić.

Na ulicama Sarajeva već je primjetna prava blagdanska atmosfera. Središnje misno slavlje bit će održano u sarajevskoj Katedrali u 10.30 sati 25. prosinca.

OGLASI

Loading