Select Page

POREZNA UPRAVA Mostarskim bolnicama odblokirani računi

POREZNA UPRAVA Mostarskim bolnicama odblokirani računi

Iako je Vlada Federacije BiH prošli tjedan donijela odluku da Porezna uprava obustavi naplatu potraživanja Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Županijskoj bolnici “dr. Safet Mujić” tek su u utorak deblokirani računi, javlja BHRT.

Uposlenici obje mostarske bolnice dobili su plaće sa zakašnjenjem, ali ostala pitanja ostala su otvorena – kako izmiriti dugovanja prema dobavljačima i Poreznoj upravi.

Podsjetimo, ukupan dug SKB Mostar, kao jednog od većih dužnika, iznosi 107 milijuna KM, od čega poreznoj duguju s kamatama više od 50 milijuna KM, dok je dug Županijske bolnice znatno manji. Ukupni iznosi 7, dok obje bolnice imaju oko 4 milijuna KM maraka duga poreza i doprinosa.

Računi dviju mostarskih bolnica u utorak su deblokirani, uposlenici su dobili i plaće sa zakašnjenjem. Pacijenti trenutno nisu zakinuti za zdravstvene usluge, ali rješenja za dugovanja još nema. Otežana je nabavka lijekova i opreme, zbog višemilijunskih dugova prema dobavljačima.

U bolnicama ne kriju da su imaju velike dugove, dijelom i zbog neizmirenja obaveza suosnivača. Bez reformi i plana sanacije, pozitivna poslovna bilanca znači otpuštanje upslenika i smanjenje usluga. Izlaz vide i u naplati po jedinici usluge. Višegodišnja dugovanja Vlada Federacije BiH nastoji se regulirati Zakonom o sanaciji.

Zdravstvo bi trebalo biti, ističu, od posebnog državnog značaja. Nužno je pronaći odgovarajući model financiranja zdravstva, umjesto kratkoročnim mjerama kupovati socijalni mir.

U Poreznoj upravi Federacije BiH ističu kako se ne radi o blokadi računa bolnicama, već o ograničenom raspolaganju sredstvima na računu. Odluka vlade za stopiranjem prinudne naplate bila je bankama “zeleno svjetlo” za isplatu plata bolnicama još u petak, mada bolnice imaju slobodan pristup računima tek od utorka.

OGLASI

Loading