Select Page

PORUKA: Ne treba nam edukacija o kriminaliziranju branitelja

PORUKA: Ne treba nam edukacija o kriminaliziranju branitelja

Predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga HVO-a i županijski ministri za pitanja branitelja iz većinski hrvatskih županija, neće nazočiti seminaru koji federalni ministar Zukan Helez sutra organizira u Fojnici.

Koordinacija temeljnih udruga HVO proisteklih iz Domovinskog zajedno sa županijskim ministrima branitelja odlučili su odbaciti Helezov poziv, jer spomenuti skup nema nikakvu svrhu i smisao.

– Moramo priznati da smo zbunjeni pozivom federalnog ministra branitelja da sudjelujemo na seminaru u Fojnici. Neprihvatljivo je da ponovno raspravljamo o informaciji o kojoj je raspravljao Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i na jasan se način očitovao o toj temi donošenjem zaključaka, ističu hrvatski predstavnici.

Na tematskoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je vođena iscrpna rasprava o temi „revizije“, a kao polazni materijal je korištena informacija o provedbi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje 5. 7. 2010 do 31. 3. 2014. godine.

Po okončanju rasprave, Dom naroda je donio zaključke kojima je potvrdio da se revizija provodi suprotno zakonu. No, umjesto poštivanja i izvršavanja zaključaka Doma naroda, ministar Helez sve nastoji zakamuflirati organizacijom seminara.

– Ne možemo prihvatiti ni nespornu činjenicu da nas glavni nositelj kršenja zakona o reviziji poziva na seminar kako bi nas njegovi podanici educirali o tehnikama kriminaliziranja braniteljske populacije.

Ovaj poziv smatramo grubim pokušajem izbjegavanja provedbe zaključaka Doma naroda i još jednom smišljenom obmanom javnosti i branitelja od resornog ministra Zukana Heleza, jer kako drugačije objasniti činjenicu da smo pozvani na seminar o „reviziji“, a ne sudjelujemo na bilo kakav način u njenoj provedbi, jer smo na nezakonit način, već odavno, eliminirani iz svih faza revizije, ističu u Koordinaciji temeljnih udruga HVO-a.

Istodobno, pozivaju ministra Heleza da reviziju vrati u ustavne okvire i žurno pristupi realiziranju zaključaka Doma naroda.

Hrvatski predstavnici izražavaju spremnost za sudjelovanje u pripremama i provedbi tih parlamentarnih zaključaka.

Također, Koordinacija temeljnih udruga HVO proisteklih iz Domovinskog rata poziva ministre i direktore uprava, kao i predstavnike braniteljskih udruga Armije RBiH da podrže vraćanje revizije u zakonske okvire i da se stoga ne odazovu pozivu za sudjelovanje na Helezovom seminaru.

VLM

OGLASI

Loading