Select Page

Poskupljenja će biti još veća, moramo proizvoditi hranu

Poskupljenja će biti još veća, moramo proizvoditi hranu

Vremena kad se za 100 maraka moglo kupiti toliko namirnica da ih bude dovoljno za cijeli mjesec odavno su iza nas. Danas nakon napunjene jedne vrećice uslijedi iščuđavanje – na što je potrošeno 50 ili 100 KM, a kupljena je samo hrana. Neki proizvodi drastično su poskupjeli od početka pandemije. Primjerice, jestivo ulje, koje se prije godinu dana moglo pronaći i po 2,50 KM, sada stoji od 3 do 3,50 KM. A da ne govorimo o razdoblju od prije 10 do 15 godina, kada se ulje kretalo od 1,10 do 1,40 KM, piše Večernji list BiH.

Globalna kretanja

Prema prognozama, rast cijena će se nastaviti. O tome je ovih dana govorio i ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Saša Marić. – Budući da BiH nema razvijeno vlastito proizvodno gospodarstvo za većinu prehrambenih proizvoda, može se očekivati, kao i do sada, potpuna ovisnost o globalnim kretanjima, a to znači daljnje povećanje cijena. Rast cijena određenih proizvoda, posebice osnovnih životnih namirnica, u BiH bilježi se već krajem prošle godine te se to poskupljenje zadržalo i do danas – istaknuo je, među ostalim, Marić. Sve se više strahuje da će se neke namirnice kupovati, kao unatrag 50 godina, u rinfuzi. Tako se kupovalo u malim količinama kavu, šećer, brašno…, a za jestivo ulje zamjena je bila domaća mast. O stalnim poskupljenjima, a osobito posljednjim udarima na potrošače, koje je situacija zatekla potpuno nepripremljene, govorili su za Večernji list i u Seljačkom savezu FBiH. – Lani, dok nije bilo tih dramatičnih poremećaja na tržištu ni nestašice o kojoj se sada govori, kod nas su cijene išle gore, pa ne znamo pratimo li mi trendove svjetskog tržišta ili svjetsko tržište na kojem je poskupljenje kasnije stiglo prati nas. U odnosu na prošlu godinu cijene su već otišle za 100%, tu se posebno ističu uljarice i žitarice, ali, ako možemo razumjeti neka poskupljenja u ovoj godini, kako ih objasniti u BiH za prošlu godinu – pitaju se u Savezu. Kukuruz je skuplji 100%, soja 50%…

Vrijednost košarice

– A ove godine imamo nekih najava iz Južne Amerike o sušama i ostalim problemima, tako da se očekuje veliki podbačaj, a takvi potresi utječu i na cijene – pričaju nam. Posljednja vrijednost potrošačke košarice iznosi čak 2070,79 KM, što već pomalo ulazi u rekordnu zonu košarica u FBiH. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,42%. Ako se uzme u obzir da 44,2% potrošačke košarice čini hrana, onda jedna četveročlana obitelj, kada plati režije i sve ostalo, mora sebi uskratiti pokoji obrok kako bi pregrmjela mjesec. Stoga je dobrodošao savjet da oni koji mogu proizvoditi hranu, to i učine. – Bilo bi poželjno posijati i saditi za sebe, kultivirati zemljište, da ga se već počne pripremati za sjetvu, da se počne s radom jer, evo, uskoro će jesenski radovi. Moramo više sijati za sebe. Proteklo vrijeme uči nas tome. Vidimo da nas nitko neće zaštititi, nitko nam neće ništa dati, a koliko god su nam čudni svi ovi skokovi cijena, od iščuđavanja ne možemo živjeti, nego moramo zasukati rukave i raditi kako bismo imali zdravu i domaću hranu – kažu nam u Seljačkom savezu.

VL

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading