Select Page

Postavljene još dvije postaje križnog puta na Zavali u Gorici

Postavljene još dvije postaje križnog puta na Zavali u Gorici

U subotu 14. ožujka 2015. godine u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići na serpentini Zavali iznad Gorice postavljene su još dvije postaje križnoga puta.

Radnici kameno-klesarskog poduzeća Vicić iz Gorice Zdenko Galić i Jakov Vlašić, potpomognuti drugim sudionicima ove hvalevrijedne radne akcije, postavili su postaje 9. (Isus pada treći put pod križem) i 10. (Isusa svlače) koje je u tehnici mozaika uradio akademski slikar Drago Bušić iz Gorice. Osim postavljanja postaja očišćen je teren oko svake postaje, i prošlogodišnja zasađena stabla (masline i vretenastog čempresa) dodatno su učvršćena.

DSC00462

Prije postavljanja postaja za svaku je napravljeno posebno postolje u obliku malih kapelica. Do sada je stavljeno polovica, sedam postaja, a u idućem razdoblju se kani nastaviti s ovom akcijom sukladno mogućnostima kako umjetnika tako i naručitelja pojedinih stajališta. Posao izrade pojedinog stajališta križnog puta u mozaiku iziskuje puno vremena i truda, kako onog fizičkog tako i onog umjetničkog, stoga je doista velik uspjeh kad se u jednoj godini postave tri ovakve postaje.

DSC00446

Za svaku postaju postoje donatori – određene obitelji ili pojedinci, koji svoje materijalno sudjelovanje u zavjetnom daru kupnjom određene postaje, dogovaraju izravno s umjetnikom. Hvala Bogu za sada sve ide u najboljem redu.

DSC00451

Inače sama cesta Zavala napravljena je u doba Austro-ugarske monarhije, prije više od sto godina, a povezuje mjesta Goricu u općini Grude i Osoje u općini Posušje. Ona je makadamska cesta poprilično očuvana zahvaljujući opet entuzijazmu pojedinaca, ponajviše inicijatoru osnivanja i predsjedniku DVD-a Gorica Darki Paradžiku Braji i još nekim veoma rijetkim ljudima koji se u današnje doba nesebično žrtvuju oko općeg dobra. I sama općina Grude se u zadnje vrijeme uključila u održavanje ove ceste preko županijske uprave za ceste, na čemu je opet zahvaliti angažmanu aktualnog načelnika općine gosp. Ljube Grizelja.

DSC00423

Ističemo, da je zapravo najljepši dio Zavale upravo ovaj na kojemu se gradi Put križa, a penje se iz zaseoka Galići pa sve do lovačke kuće na vrhu brda. Stoga je Zavala i poželjna šetnica u svako doba godine i, evo, izgradnjom ovih postaja postaje i prostor molitve. Ona je i opomena svima nama danas, da mi današnji naraštaji ne zaboravimo, ne zapuštamo, i ne daj Bože, uništavamo ono što su nam naši stari namrli!

Posušje.net/Mario Bušić

OGLASI

Loading