Select Page

POSTIGLI DOGOVOR: Plenković mandatar Vlade, rotirajuće mjesto predsjednika u Saboru

POSTIGLI DOGOVOR: Plenković mandatar Vlade, rotirajuće mjesto predsjednika u Saboru

Most i HDZ postigli su dogovor o sastavu buduće Vlade. Nacionalno vijeće Mosta sinoć je pristalo na ponudu HDZ-a, a o detaljima će danas, kako najavljuju, izvijestiti javnost. Nakon gotovo mjesec dana pregovaranje će biti zaključeno danas nakon što HDZ na svojim tijelima raspravi dogovoreno. A dogovoreno je da se mjesto šefa Sabora rotira tako da je prve dvije godine predsjednik parlamenta Božo Petrov (Most), a druge dvije Gordan Jandroković (HDZ), da Most dobije četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade.

Pritisak pa kompromis

HDZ i Most postigli su kompromisno rješenje jer Most nije odustajao od pozicije šefa Sabora, a HDZ se te funkcije nije htio u potpunosti odreći. Mostu će najvjerojatnije ostati ministarstva uprave, pravosuđa, unutarnjih poslova i zaštite okoliša, dok ostaju bez gospodarstva i poljoprivrede. Zbog funkcije šefa parlamenta protekla dva dana bila su u pregovaračkom smislu obilježena igrom živaca, ucjenama, ali i jasnim porukama da HDZ i bez Mosta ima više od 76 potpisa i da Andrej Plenković u ponedjeljak na Pantovčak ide po status mandatara s potpisima Mosta ili bez njih. HDZ je iskoristio HSS-ove potpise, ali i one Milana Bandića, kako bi pritisnuo Most i dao do znanja da u sastavljanje Vlade mogu krenuti i bez njih.

Premda su iz određenih krugova u HDZ-u samo dan ranije stizale poruke da ni pod cijenu prekida pregovora neće Mostu prepustiti mjesto šefa Sabora, želja za formiranje Vlade s Mostom kao strateškim partnerom očito je presudila da se pronađe kompromisno rješenje. Najveći zagovornici Vlade HDZ-a s Mostom, čuje se u HDZ-u, dvojica su suradnika Andreja Plenkovića – Davor Ivo Stier i Goran Marić. Marić je navodno preksinoć i prigovorio zašto se prikupljaju potpisi ostalih stranaka prije nego što je postignut dogovor s Mostom jer je to, prepričavaju izvori iz HDZ-a, doživio kao pritisak na Most koji bi mogao štetiti pregovorima. I dok je jasno da će se sastaviti Vlada HDZ-a i Mosta, uoči današnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj će HDZ-ov pregovarački tim članovima tih dvaju najviših tijela predstaviti plan za dogovor s Mostom, čuje se sve više kritika na račun partnerstva s Mostom. Dio članova Predsjedništva smatra da Vlada HDZ-a i Mosta ne može biti funkcionalna jer misle da se Most nimalo nije promijenio u odnosu na prošlih godinu dana.

Osnovni prigovor jest da je s Mostom teško ostvariti suradnju, ali i nepovjerenje Mosta u HDZ kao starijeg partnera. Pojedini članovi Predsjedništva, govore nam neslužbeno, navijali su za prekid pregovora s Mostom i za dogovor s HSS-om, bandićevcima te po potrebi s HNS-om.

– Predviđam da ćemo za godinu i pol ponovno imati pokušaj preslagivanja, kada se osvijesti da je s Mostom nemoguće surađivati. Podsjećam da je Ivo Sanader sa samo 78 zastupnika šest godina čvršće i komotnije vladao nego što će sada HDZ uz svu potporu Mosta – uvjeren je jedan član Predsjedništva. Koliko god je HSS pod vodstvom Kreše Beljaka nepredvidiv, nastavio je naš sugovornik, ipak smatra da bi s njima bilo lakše surađivati nego s Mostom. Smeta mu što Mostu ostaje MUP i Ministarstvo pravosuđa jer to znači da će Most kontrolirati cijeli represivni i pravosudni aparat. Taj član Predsjedništva najavljuje da će danas na Predsjedništvu jasno reći svoj stav o suradnji s Mostom premda ni on ni drugi članovi Predsjedništva neće sabotirati dogovor s Mostom. I izvor blizak Andreju Plenkoviću poručuje da Plenković ima izlaz iz Vlade s Mostom ako Most počne komplicirati.

– Plenković ima kraljevsku poziciju jer ima izlaz, a to je preslagivanje vlasti jer i bez Mosta već ima više od 76 potpisa. Most ne može više računati na blokade i ultimatume – poručio je sugovornik blizak predsjedniku HDZ-a. I Brkić poručuje da HDZ ima alternativu suradnji s Mostom.

vecernji.hr/Foto: Pixell

OGLASI

Loading