Select Page

Most za ukidanje povlastica saborskim zastupnicima

Most za ukidanje povlastica saborskim zastupnicima

Most nezavisnih lista radit će na ukidanju povlastica saborsrkim zastupnicima kako bi se vratilo povjerenje građana ali i uštedilo u državnom proračunu, poručili su u ponedjeljak u svojoj najnovijoj facebook objavi.

“Prema postojećem zakonskom rješenju zastupnici Hrvatskog sabora ostvaruju pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Zastupnik nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima, ima za vrijeme od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnost, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik, odnosno zastupnik kao dužnosnik u Saboru na istoj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na 50 posto te naknade.

Zastupnik kojem nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima nedostaje manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na istoj zastupničkoj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne dulje od godinu dana”, podsjećaju u svom najnovijem postu.

Most predlaže izmjenu Zakona kojom bi se ta povlastice ukinula, a radi vraćanja povjerenja građana u izabrane zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini. Također, ukidanjem navedene povlastice ostvarit će se, tvrde, i uštede u državnom proračunu.

Prvi.tv

OGLASI

Loading