Select Page

Postignut dogovor, njemačka vlada spašava Lufthansu s devet milijardi eura

Postignut dogovor, njemačka vlada spašava Lufthansu s devet milijardi eura
Njemačka vlada i vodeći avioprijevoznik Lufthansa postigli su dugo očekivani dogovor o pomoći u vrijeme koronakrize, kazali su danas izvori u vladi.

Dogovor će “okvirno slijediti” plan prema kojem će kompanija od Berlina dobiti ukupno devet milijardi eura, a vlada zauzvrat 20 posto vlasničkog udjela.

Prijedlog je sastavio vladin odbor osnovan na temelju zakona o osnivanju fonda za stabilizaciju gospodarstva.

Ključna je točka dogovora da vlada na temelju 20 posto udjela neće steći glasačka prava u skupštini dioničara koja bi joj omogućila blokadu ključnih odluka uprave.

Izvršni direktor tvrtke Carsten Spohr svojedobno je kazao da je skloniji objavi insolventnosti nego državnoj kontroli, podsjeća dpa.

Drugo je važno pitanje status nekih 138 tisuća zaposlenika kompanije i njezinih brojnih podružnica, uključujući Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Swiss Airlines, ali i Lufthansa Cargo.

Lufthansa se suočava s najvećom financijskom krizom u svojoj povijesti zbog pandemije koronavirusa tijekom koje je bila prisiljena prizemljiti oko 90 posto zrakoplova. U jednom trenutku firma je gubila oko 800 milijuna eura mjesečno.

Putnički promet zaustavljen je od sredine ožujka, a Lufthansin odjel prijevoza tereta posluje bez prestanka unatoč pandemiji, podsjeća dpa.

Dogovor moraju odobriti upravni odbor Lufthanse i Europska komisija, a njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog je tjedna izjavila da vlada “intenzivno razgovara” i Lufthansom i s Bruxellesom.

Europska komisija vjerojatno će uvjetovati zeleno svjetlo za pomoć, između ostalog, “izlaznom strategijom” za državni udio u kompaniji, napominje njemačka novinska agencija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se protivi najavama Europske komisije koja planira odobrenje za državnu pomoć zrakoplovnoj kompaniji Lufthansa uvjetovati oduzimanjem ekskluzivnih prava na polijetanje i slijetanje, javlja dnevnik Handelsblatt u ponedjeljak.

Europska komisija planira dati odobrenje za državnu pomoć Lufthansi, koja je zbog pandemije koronavirusa dovedena na rub stečaja, uz uvjet da se Lufthansa istodobno odrekne ekskluzivnih prava za polijetanje i slijetanje u nekim važnim zračnim lukama, pri čemu se, kako navode mediji, radi o zračnim lukama Frankfurt i Muenchen.

Njemačka novinska agencija citira sudionike sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak, na kojem je Angela Merkel izjavila kako ne želi da Europske komisija “previše utječe” na odluku o pomoći Lufthansi.

Njemačka kancelarka je, prema istim izvorima, rekla kako očekuje “žestoku borbu” oko konačnog oblika državne pomoći Lufthansi.

(Hina)

OGLASI

Loading